Δήμος Αριδαίας – ΕΤ.ΑΓΡ.Ο (Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας) Διοργάνωση Διημερίδας 28&29 Μαρτίου 2008 «Τοπικά Παραδοσιακά Προϊόντα : Παρελθόν , Παρόν, Μέλλον» Η αυξημένη ζήτηση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας, σε συνδυασμό με τη στήριξη της επίσημης πολιτείας στα αγροτικά προϊόντα της ‘’Άλλης Γεωργίας’’, αποτελούν το έναυσμα για τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης. Η ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας, έχοντας σημαντική παράδοση σε αγροτικά προϊόντα όπως φασόλι παπούδα, πιπεριά Καρατζόβας, πράσο Δωροθέας, αμπέλι αμάσι κ.α, μπορεί να επανεξετάσει τη δυναμική στήριξη των παραπάνω καλλιεργειών, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την περιοχή και συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη της αγροτικής της οικονομίας. Ο Δήμος Αριδαίας σε συνεργασία με διακεκριμένους επιστήμονες της ΕΤ.ΑΓΡ.Ο αναπτύσσει μία σειρά από σύγχρονα αγροτικά θέματα που σχετίζονται με τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα, στην έδρα του Δήμου (Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο), στις 28 και 29 Μαρτίου. Το πλήρες πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής: Παρασκευή 28/3/2008 5.30-6:00 μ.μ. Προσέλευση - Εγγραφές 6:00-6:30 μ.μ. Έναρξη - Χαιρετισμοί 6:30-6:45 μ.μ. Η άσκηση μιας άλλης μορφής γεωργίας, Γ. Σιάρδος, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ. 6:45-7:05 μ.μ. Τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και ολοκληρωμένη ανάπτυξη: Η περίπτωση της Αλμωπίας. Σ. Επιγαρίδου, Γεωπόνος, Δήμος Αριδαίας 7:05-7:25 μ.μ. Τοπικά Σύμφωνα Ποιότητας: Προβολή και προώθηση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων Β. Μπέλλης, Διευθυντής ΑΝ.ΚΑ. 7:25-7.45 μ.μ. Κόστος παραγωγής τοπικών προϊόντων Χ. Κουτογλίδης, Σ. Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 7.45-8.30 μ.μ. Συζήτηση - ερωτήσεις Σάββατο 29/3/2009 10:00-10:20π.μ. Μάρκετινγκ και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων, Γ. Θεοδοσίου, Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Δ. Μακεδονίας 10:20-10.50π.μ. Συμβολαιακή γεωργία και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί - Ομάδες Παραγωγών - Τοπικές (Δημοπρατικές) Αγορές, Σ. Μαριάδης, Ομότιμος Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης 10.50-11.15π.μ. Συζήτηση - ερωτήσεις. Με το πέρας των ομιλιών του Σαββάτου θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις, όπως: κύκλοι συζητήσεων με ομάδες παραγωγών, γευσιγνωσία, τοπικό σύμφωνο ποιότητας της Αλμωπίας, επίσκεψη σε αγροκτήματα, σε παραδοσιακές επιχειρήσεις, στα Λουτρά της Αριδαίας κ. λ. π.
Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου, 2008