Pellanet

Τζιτζικώστας: “Η βούληση μας για την ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης είναι σταθερή, ισχυρή και αταλάντευτη”

 

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνόδευσε χτες Κυριακή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες, με αφορμή τις εκδηλώσεις της 76ης επετείου του ολοκαυτώματος της Κορμίστας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρέθηκε από το πρωί στη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση, στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία Κορμίστας και στην τελετή μνήμης για τα θύματα της Κατοχής, με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων.

Ακολούθως στο Δημαρχείο Ροδολίβους Σερρών, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, ενώ η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στον Τύμβο Καστά, στο μνημείο της Αμφίπολης, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών της ανασκαφής.

Μάλιστα, κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη Αμφίπολης, μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αναφέρθηκε στη συμβολή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα στην ανάδειξη του μνημείου: «Χαίρομαι γιατί από εδώ, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο δεύτερου βαθμού ξεκίνησε όλη αυτή η προσπάθεια για το μνημείο της Αμφίπολης. Και εννοώ τον Περιφερειάρχη, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν αυτός που ξεκίνησε τις προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου. Και το γνωρίζω κι εγώ διότι ήμουν βουλευτής εκείνη την περίοδο, που ξεκίνησαν οι προσπάθειες ανάδειξης του μνημείου από την Περιφέρεια, η οποία είχε γνώση της περιοχής, για να κινητοποιηθεί ακολούθως και το Υπουργείο Πολιτισμού και να φτάσουμε στη συνέχεια εδώ που φτάσαμε σήμερα. Και πιστεύω κύριε Περιφερειάρχα ότι και στην πορεία θα πρωταγωνιστήσετε μαζί με όλους τους Μακεδόνες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με εμένα αρωγό σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την ανακάλυψη της ιστορικής αλήθειας, του Βασιλείου των Μακεδόνων και βεβαίως για να τεκμηριώσουμε ακόμη περισσότερο, την ήδη τεκμηριωμένη με αδιάψευστα τεκμήρια, ελληνικότητα της Μακεδονίας μας».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τον προγραμματισμό των έργων και δράσεων που έχει αναλάβει η Περιφέρεια για το μνημείο της Αμφίπολης και την ευρύτερη περιοχή, που είναι συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκ. ευρώ.

Ο κ. Τζιτζικώστας επανέλαβε τη δημόσια διαβεβαίωσή του ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια 1,5 εκ. ευρώ που διατίθενται για την Αμφίπολη από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παραμένουν δεσμευμένα για το συγκεκριμένο έργο, υπογραμμίζοντας: «Ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ολοκλήρωση της ανασκαφής και των έργων αναστήλωσης και στερέωσης του μνημείου, ώστε να γίνει σύντομα επισκέψιμο, όπως και την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης. Διαθέτουμε γι’ αυτό το σκοπό 1 εκ. ευρώ μέσω του Interreg Ελλάδας Βουλγαρίας 2014 – 2020 και επιπλέον 1,5 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη από το καλοκαίρι, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Borderless Culture’, δηλαδή τα έργα και τις δράσεις από τα κονδύλια του Interreg και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε με την κατάθεση του κατάλληλου τεχνικού δελτίου στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να αρχίσουν και οι υπόλοιπες προβλεπόμενες παρεμβάσεις στο μνημείο. Τη σπουδαιότητα του μνημείου της Αμφίπολης περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η επίσκεψη του οποίου έχει ισχυρούς συμβολισμούς και αποτελεί για όλους όσοι πιστέψαμε και στηρίξαμε από την αρχή τη συγκεκριμένη ανασκαφή, πηγή δύναμης για τον τελικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του μνημείου και την προβολή του σε όλο τον κόσμο. Η βούλησή μας για την Αμφίπολη είναι σταθερή, ισχυρή και αταλάντευτη».

Δημοσιεύτηκε στις 3 Οκτωβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

12:17 - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ

12:14 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μουσείου Γέσιου- Μάιος 2026