Pellanet

Βασιλειάδη στη Βουλή για το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τον εμβολιασμό και τις προκαταβολές από τους παγετούς

Ομιλία Λάκη Βασιλειάδη στη Βουλή για το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αναφέρθηκε στις τροπολογίες για τον εμβολιασμό και τις προκαταβολές από τους παγετούς

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης τοποθετήθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Οργανικός Νόμος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και άλλες συναφείς ρυθμίσεις».
Ο Λάκης Βασιλειάδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τροπολογία του Υπουργείου Υγείας με την οποία καθιερώνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες αλλά και σε εκείνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την προκαταβολή αποζημιώσεων για τις καταστροφές από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

Το βίντεο της ομιλίας είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,
Θα είμαι ιδιαίτερα σύντομος στην τοποθέτησή μου αναφορικά με το υπό συζήτηση Σχέδιο Νόμου. Άλλωστε όπως φάνηκε και στις συνεδριάσεις της αρμόδιας επιτροπής αλλά και σήμερα στη συζήτηση στην ολομέλεια, η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης κρίνεται καταρχήν θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόκειται για ένα νέο ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έχοντας περάσει και από τις 2 βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η εύρυθμη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την ομαλή καθημερινότητα των ΟΤΑ αλλά και του Δημοσίου εν γένει.
Οφείλουμε ως νομοθετική εξουσία να στηρίζουμε τον θεσμό της Δικαιοσύνης και εν προκειμένω τον φορέα για τον οποίο συζητούμε σήμερα. Άλλωστε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η διατήρησή τους αποτελούν κυρίαρχη αξία για τη μεγάλη συντηρητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη με τον νόμο 4700 του 2020 προχωρήσαμε στις απαραίτητες αλλαγές που χρειαζόταν το μέχρι τότε ισχύον πλαίσιο για τη δικαιοδοτική λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφήνοντας ως εκκρεμότητα τις ελεγκτικές αρμοδιότητες. Σήμερα, έχοντας και την εμπειρία των μηνών που μεσολάβησαν, τόσο από την πλευρά του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όσο και από τους δικαστικούς λειτουργούς, το επισπεύδον Υπουργείο εισηγείται έναν νέο οργανικό νόμο ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις και ρυθμίζει όλα τα ζητήματα οργάνωσης, λειτουργίας, διαδικασιών και ελέγχου. Ξεχωρίζω την ιδιαίτερη σχέση ενημέρωσης και συνεργασίας η οποία θεμελιώνεται μεταξύ του Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Βουλής των Ελλήνων.
Νομίζω ότι μετά και την εκτεταμένη συζήτηση που προηγήθηκε από τις κυρίες και τους κυρίους συναδέλφους, μπορούμε να προχωρήσουμε στην ευρεία ψήφιση του Σχεδίου Νόμου. Μια τέτοια κίνηση θα σηματοδοτήσει την θεσμική στήριξη μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας αφενός, και της δικαιοσύνης αφετέρου, σε μια συγκυρία κατά την οποία δυστυχώς αμφισβητείται άδικα η εμπιστοσύνη προς βασικούς θεσμούς της Κοινωνίας μας. Καλώ λοιπόν το Σώμα να υπερψηφίσει.
Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο κ. Πρόεδρε να αναφερθώ και στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί, καθώς νομίζω ότι η σημασία τους πρέπει να αναδειχθεί. Θα αναφερθώ αρχικά στην Τροπολογία των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών με γενικό αριθμό 999 και ειδικό 84 η οποία αφορά στην υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες. Πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμα φορά πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Η νόσος COVID-19 είναι ακόμα εδώ, απειλεί ανθρώπινες ζωές και παραμένει ως σκιά πάνω από την οικονομία και την κοινωνία, η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά. Ο μαζικός εμβολιασμός και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας είναι μονόδρομος στη μάχη αυτή. Υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθενός απέναντι στον εαυτό του και τον συνάνθρωπο, να προστατέψει την υγεία του και τους οικείους του, αλλά παράλληλα υπάρχει και η ευθύνη της Πολιτείας να προστατεύσει όλους όσοι για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή λοιπόν, θεωρώ, πως είναι σωστή. Πρωτίστως, είναι αναγκαία.
Προσωπικά, ολοκλήρωσα πρόσφατα τον εμβολιασμό μου, έχοντας καθυστερήσει και λόγω της ηλικιακής ομάδας στην οποία βρίσκομαι, αλλά και λόγω του σκευάσματος το οποίο απαιτούσε μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ 1ης και 2ης δόσης. Ομολογώ ότι το συναίσθημα ελευθερίας που ένιωσα μόλις βγήκα από το εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Έδεσσας δεν το περίμενα. Σηκώνουμε τα μανίκια λοιπόν και παίρνουμε τις ζωές μας πίσω.
Αναφέρθηκα πριν στη «δύσκολη περσινή χρονιά» λόγω της πανδημίας. Ωστόσο και φέτος βιώσαμε σε πολλά μέρη της χώρας μας και ένα πρωτόγνωρα καταστροφικό φυσικό φαινόμενο, αυτό του Παγετού της περασμένης Άνοιξης, ο οποίος άφησε πίσω του καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς. Με την Τροπολογία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με γενικό αριθμό 997 και ειδικό 82 ανοίγει ο δρόμος για τις αποζημιώσεις για την καταστροφή.
Η νομοθετική πρωτοβουλία αυτή προβλέπει μεταξύ άλλων την αναδρομική επιχορήγηση του ΕΛΓΑ για τα έτη 2011-2017, ώστε να αποκτήσει τη ρευστότητα που χρειάζεται για την αποζημίωση ανά αγροτεμάχιο έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής. Τη διαδικασία αυτή, αν και έχει ψηφιστεί εδώ και μία δεκαετία, πρώτη η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την εφάρμοσε πέρσι, και σήμερα έρχεται να κάνει το ίδιο και με αναδρομικό χαρακτήρα.
Προβλέπεται επίσης χορήγηση προκαταβολών έως και 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, οι οποίες όπως φαίνεται θα ξεκινήσουν τέλος Ιουλίου, με τις εκκαθαρίσεις να ολοκληρώνονται εντός του έτους. Επιπλέον, εφόσον εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορούν να συμπεριληφθούν στις προκαταβολές και καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση από την πρώτη στιγμή, τόσο του Υπουργού, του κ. Λιβανού, όσο και του Πρωθυπουργού για δίκαιες και γρήγορες αποζημιώσεις. Εισακουστήκαμε όσοι μιλούσαμε για ανάγκη διαδικασίας πέραν των συνηθισμένων. Αυτήν ακριβώς την αντιμετώπιση χρειάζεται τώρα ο πρωτογενής τομέας, ο οποίος χτυπήθηκε τόσο σφοδρά φέτος από το ακραίο αυτό φυσικό φαινόμενο. Και ήδη έχει ξεκινήσει από επιτροπή των συναρμόδιων υπουργείων η επεξεργασία σχεδίου για στήριξη και των συνδεδεμένων με τον πρωτογενή τομέα επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών, των μόνιμων και εποχικών εργαζομένων.
Ειδικά στην Πέλλα, σε πολλές Τοπικές Κοινότητες η απώλεια της παραγωγής άγγιξε το 100%. Τις επόμενες ημέρες, όπως έχει ανακοινώσει και το Υπουργείο και ο Οργανισμός, θα εξηγηθεί ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών, χωρίς οι αγρότες να χρειάζεται να προβούν σε καμία ενέργεια. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι τη σημασία και των τροπολογιών αυτών, αλλά και των υπολοίπων που έχουν κατατεθεί, συνεπώς, κ. Πρόεδρε καλώ το Σώμα να υπερψηφίσει και επί των Τροπολογιών. Σας ευχαριστώ.»

Δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:00 - Εξιχνιάστηκε απάτη σε βάρος ηλικιωμένης που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Χαλκιδική

12:58 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στο Λιτόχωρο συνεχίζεται ο κύκλος δωρεάν ενημερωτικών-εκπαιδευτικών σεμιναρίων χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού «Πνιγμονή» και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

12:57 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στην Καλιφόρνια καλεσμένος ακαδημαϊκών ιδρυμάτων

14:24 - ΥφΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης: «Βιολογική γεωργία και ποιότητα προϊόντων, κλειδιά για το μέλλον του αγροτικού τομέα»

14:21 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΙΛΩΤΕΙΑ

14:19 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

14:14 - Κ. Τσιάρας: Ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί, είναι άνθρωποι – Στόχος μας να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή

07:15 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Διακοπή ηλεκτροδότησης Παρασκευή 17 Ιανουαρίου στη Νέα Έφεσο

14:29 - Ανακοίνωση από το ΚΕΠ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

14:28 - Ενεργειακά θέματα του Νομού Πέλλας συζήτησαν Σταμενίτης – Σδούκου και στελέχη της ΔΕΔΑ