Pellanet

Χωροταξία των νέων Αυτοδιοικητικών Περιφερειών

Δήλωση του Νομάρχη Πέλλας

Ενόψει των σχεδιασμών για την χωροταξία της νέας Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική δομή του κράτους που τέθηκε σε κοινωνική διαβούλευση με τη μορφή του προγράμματος «Καλλικράτης», επιχειρείται μία μεγάλη τομή η οποία θα βγάλει την περιφέρεια από την απομόνωση και θα την καταστήσει πρωταγωνιστή των εξελίξεων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όπως είχα προβλέψει, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους «θιγόμενους» και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απόκλιση από την αρχική στόχευση.

Σ' ένα θέμα εθνικής σημασίας, όπως το χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός, απαιτείται ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και λήψη αποφάσεων με ορθολογικά, επιστημονικά τεκμηριωμένα και όχι πολιτικά ή, το χειρότερο, ψηφοθηρικά κριτήρια.

Η διατήρηση του νομού Πέλλας στην ίδια Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με τη Θεσσαλονίκη είναι «προβληματική». Οι ανάγκες και οι προτεραιότητες ενός μεγάλου αστικού κέντρου που φιλοδοξεί να διαδραματίσει έναν ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια στο προσεχές μέλλον είναι δύσκολο να συνδυαστούν με τις ανάγκες περιοχών στις οποίες κυριαρχεί η αγροτική οικονομία, η μεταποίηση και η ανάπτυξη υπηρεσιών στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού.

Το «φλέγον» θέμα που προκύπτει στις αποφάσεις για τη χωροταξία του νέου «Καποδίστρια» είναι η κατανομή των σχετικών κονδυλίων στις περιφέρειες που θα δημιουργηθούν. Το κριτήριο το οποίο λαμβάνεται συνήθως υπόψη είναι το πληθυσμιακό το οποίο, όπως έχει δείξει η εμπειρία, λειτουργεί σε βάρος των ασθενέστερων περιοχών οι οποίες από τη μια εμφανίζονται να έχουν δυσκολία να συγκρατήσουν τον τοπικό πληθυσμό και από την άλλη καταδικάζονται σε στενότητα οικονομικών πόρων και υποδομών που θα τροφοδοτήσουν μία υγιή και ισόρροπη ανάπτυξη.

Ο νομός Πέλλας είναι σημαντικό να βρεθεί σε μία αυτοδιοικητική ενότητα με ομοιογενή χαρακτηριστικά και εσωτερική συνοχή. Μεγάλα και σημαντικά έργα για το νομό μας, όπως η κάθετη σύνδεση με την Εγνατία, καθυστερούν καθώς στις αποφάσεις που λαμβάνονται κεντρικά κυριαρχούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα. Δεν έχουμε την πολυτέλεια όμως να χάσουμε κι άλλες ευκαιρίες. Οι πόροι του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης θα πρέπει να διατεθούν στοχευμένα, δίνοντας λύση σε προβλήματα που χρονίζουν και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Δίνεται σήμερα στην παρούσα κυβέρνηση μία μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει μπροστά ώστε για να απαγκιστρωθεί η δημόσια διοίκηση από τη λογική του παρελθόντος που ευνοούσε τους «ισχυρούς» και να συμβάλει σε μία πραγματική και ουσιαστική αποκέντρωση της εξουσίας και των πόρων. Είναι σημαντικό να μπει τέλος στην εποχή της κηδεμονίας και να δοθούν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είμαστε υπέρ της πραγματικής και ουσιαστικής αποκέντρωσης και ζητάμε τη δημιουργία μίας μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης για τη Θεσσαλονίκη και μίας ισχυρής περιφερειακής αυτοδιοίκησης για τους υπόλοιπους νομούς. Η Πέλλα όπως και οι υπόλοιπες περιοχές θα πρέπει να αποκτήσουν το συντομότερο τις υποδομές που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς το μεγάλο αστικό κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαία η ενεργοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και πολιτών ώστε να κατανοήσουν τη σημασία των επιλογών στο πλαίσιο της νέας χωροταξίας των αυτοδιοικητικών περιφερειών και της πραγματικής συμβολής τους στην αναπτυξιακή προοπτική των τοπικών κοινωνιών.

Μιχάλης Καραμάνης
Νομάρχης Πέλλας

Δημοσιεύτηκε στις 21 Ιανουαρίου, 2010


Σχόλια

ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Παρακαλούνται οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες για την άμεση απομάκρυνση του
αγροτικού εξοπλισμού τους που βρίσκεται εντός των γεωτεμαχίων ιδιοκτησίας
Δ.ΥΠ.Α. (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) επί της οδού Σαλαμίνος του
οικισμού Κρύας Βρύσης Πέλλας, προκειμένου η Υπηρεσία να προβεί στον
απρόσκοπτο καθαρισμό και αποψίλωσή τους.


pellanet facebook