Pellanet

Ανακοινώνονται αλλαγές στις μάσκες σε κλειστούς χώρους

Αλλαγές σε όσα προβλέπονται για τις μάσκες στους κλειστούς χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό προανήγγειλε ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

«Έγινε μια υποεπιτροπή και συζήτησε με στελέχη του ΕΟΔΥ», αποκάλυψε ο ίδιος , εξηγώντας πως η επικαιροποίηση των οδηγιών θα αφορά τόσο στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και στον γενικό πληθυσμό, για χώρους με συγχρωτισμό όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ο ίδιος είπε πως είναι πιθανή μια συνάντηση της υποεπιτροπής το αργότερο έως την Τρίτη, ώστε να αποφασιστούν οι αλλαγές για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους. «Ενδεχομένως ή χειρουργική μάσκα με το πιαστράκι στο πλάι, για να μην αφήνουμε περιθώριο να μπαίνει αέρας, ή μάσκα χειρουργική και υφασμάτινη από πάνω της» διευκρίνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

«Θέλω να τονίσω ένα πράγμα που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος. Εάν εγώ φοράω χειρουργική μάσκα και είμαι σε περιβάλλον που τέσσερα – πέντε άτομα δεν φοράνε μάσκα, δεν προστατεύομαι. Προστατεύομαι μόνο κατά 7%. Και άρα αποφεύγουμε χώρους που δε φοράνε μάσκα όπως εκκλησιαστικούς κα. Για μεγάλη προστασία με διπλή ή μονή μάσκα φοράμε όλοι μάσκα» επισήμανε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε συνδυασμό με την κακοκαιρία «Μήδεια», το μέλος της επιτροπής εξήγησε ότι, «έτσι κι αλλιώς οι καιρικές θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήδη ήταν ευνοϊκές για τη μετάδοσή του ιού σε συνδυασμό με την υγρασία». «Μια επιδείνωση ευνοεί ακόμα περισσότερο τη μετάδοση, όχι όμως τόσο πολύ και, επειδή είναι παροδικό, δεν περιμένουμε να επιδράσει τόσο πολύ μακροπρόθεσμα».

Ο δείκτης μεταδοτικότητας RΤ στην Αττική είναι μεταξύ 1,1 και 1,2 και οι ειδικοί εκτιμούν ότι κάθε περίπου πέντε μέρες οι νοσηλείες θα αυξάνονται κατά 10%. «Αυτό περιμένουμε λίγο να πέσει με τα μέτρα που πήραμε. Προς το παρόν βλέπουμε την εικόνα με τα προηγούμενα μέτρα του προηγούμενου Σαββάτου [...] Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα αυξηθεί κι άλλο η πίεση στις ΜΕΘ, την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση και μετά θα δούμε αν θα επιπεδωθεί πρώτα και μετά θα πέσει». Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια που κυκλοφορούν, ξεκαθάρισε ότι εξ όσων έχουν γίνει γνωστά, παράγουν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.

«Έχουμε ήδη ελέγξει το εμβόλιο της Pfizer και μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έχουμε πολύ υψηλούς τίτλους αντισωμάτων που προστατεύουν και από τις μικρές μεταλλάξεις και τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής και σίγουρα της βρετανικής, άρα το επίπεδο των αντισωμάτων είναι προστατευτικό. Πόσο θα κρατήσουν αυτά παράλληλα με την κυτταρική ανοσία δεν το ξέρουμε ακόμα». Σίγουρα όμως θα έχουμε παρόμοιο φαινόμενο με τη γρίπη. Επειδή τα RNA μεταλλάσσονται είναι αναμενόμενο σε κάποια φάση να χρειαστεί να τροποποιήσουμε, ενδεχομένως, το περιεχόμενο του εμβολίου, ό,τι γίνεται και με τη γρίπη. Δεν ξέρουμε τη συχνότητα, ίσως κάθε δύο χρόνια, για να διατηρούμε το επίπεδο των αντισωμάτων μας ψηλά και να αντιμετωπίσουμε και μεταλλάξεις».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δημοσιεύτηκε στις 14 Φεβρουαρίου, 2021


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:34 - Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο

14:02 - Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στην εναρκτήρια συνάντηση εταίρων του έργου “Plan4COLD”

14:01 - Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ένα άτομο για διάρρηξη καταστήματος στην Κατερίνη

13:59 - Χειμώνας: Τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνουμε για τα κατοικίδια ζώα

13:58 - Α. Τζιτζικώστας: «Αξιόπιστος, αναπτυξιακός και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2025»

17:48 - Εξαφανίσεις και Εκμετάλλευση Ανηλίκων από Κυκλώματα

14:42 - Έλευση Τιμίας Χειρός Αγίου Σπυρίδωνος στα Γιαννιτσά

12:43 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους (οδός Σόλωνος) την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

12:37 - Χαΐτογλου και Αντικρίση δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

15:33 - Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και εγκαίνια της 13ης Παραμυθούπολης στον πεζόδρομο Γιαννιτσών