Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη, λέει ο σοφός λαός, και μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει!
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι οι ώρες εργασίας σε εβδομαδιαία βάση συσχετίζονται με τον κίνδυνο που διατρέχει ένα άτομο να εκδηλώσει καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως η στηθάγχη, η καρδιακή ανεπάρκεια και το έμφραγμα.
Τα ευρήματα που δημοσιεύονται διαδικτυακά στην επιθεώρηση Journal of Occupational and Environmental Medicine προκύπτουν από στοιχεία που αφορούσαν σε περισσότερα από 1.900 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω για το διάστημα 1986 έως 2011. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για το ωράριο εργασίας των συμμετεχόντων και στη συνέχεια τα συσχέτισαν με τις διαγνώσεις καρδιοπάθειας σε βάθος χρόνου.
Ποσοστό περίπου 43% των συμμετεχόντων διαγνώστηκαν με κάποια καρδιαγγειακή επιπλοκή, όπως στηθάγχη, στεφανιαία αρτηριοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση ή εγκεφαλικό.
Ο κίνδυνος καρδιοπάθειας φάνηκε να αυξάνεται αναλογικά με τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η εργασία για 46 ώρες την εβδομάδα (κατά μέσο όρο ή και παραπάνω) για τουλάχιστον 10 χρόνια συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Συγκριτικά με μια εργασιακή εβδομάδα 45 ωρών, η εργασία για 55 ώρες ή και περισσότερο εβδομαδιαίως (για μία δεκαετία τουλάχιστον) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας κατά 16%.
Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που υποδεικνύει ότι οι πολλές ώρες δουλειάς βλάπτουν την υγεία. Παρόμοια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση Neurology έδειξε ότι το αυξημένο εργασιακό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό κατά 22%.
Δημοσιεύτηκε στις 16 Μαρτίου, 2016