Pellanet

Ελβετία: Παράλυτος άντρας περπάτησε ξανά έπειτα από τοποθέτηση εμφυτευμάτων τεχνητής νοημοσύνης! (βίντεο)

Την ελπίδα που έχουν μέσα τους εκατομμύρια παράλυτοι ασθενείς να επανέλθουν ξανά στην κίνηση και στη φυσιολογική ζωή φωτίζει μια νέα επιστημονική μέθοδος η οποία εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ελβετία. Η μέθοδος η οποία χρησιμοποιεί τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, υπόσχεται να βοηθήσει ασθενείς που έχουν μείνει παράλυτοι μετά από τραυματισμό, όχι μόνο να περπατήσουν αλλά και κολυμπήσουν, να κάνουν ποδήλατο ή κανό.

Ήδη ένα μεγάλο βήμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τοποθετώντας εμφυτεύματα κάτω από τους σπονδύλους ασθενούς, οι οποίοι ενεργοποίησαν τα νεύρα ασθενούς και τον βοήθησαν να αναπτύξει ανεξάρτητη κίνηση. Είχε προηγηθεί η αρχική θεραπεία το 2018 σε άνδρα που είχε τραυματιστεί σε αθλητική δραστηριότητα, ο οποίος κατάφερε να σηκωθεί και να περπατήσει με τη βοήθεια μπαστουνιού.

Πιο συγκεκριμένα η ιστορία που είδε το φως της δημοσιότητας αφορά τον Μίτσελ Ροκάτι, ο οποίος είχε μείνει παράλυτος έπειτα από τροχαίο με την μοτοσικλέτα του πριν από τέσσερα χρόνια.

Εδώ και μερικές μέρες, ωστόσο, μπορεί και περπατάει χάρι στα εμφυτεύματα

Σε δηλώσεις της η Νευρολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λωζάννης, Τζόσελιν Μπλοχ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μέχρι στιγμής μοντελοποιούμε την σπονδυλική στήλη και προσπαθούμε να καταλάβουμε την ανατομία των διαφορετικών σημείων. Μετά προγραμματίζουμε την διέγερση ακολουθώντας τα ανατομικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου».

Η νέα μέθοδος εφαρμόστηκε με επιτυχία σε τρεις πλήρως παράλυτους άνδρες 29, 32 και 41 ετών οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγες ώρες να ανακτήσουν σε σημαντικό βαθμό την κινητικότητα τους.

Εντυπωσιακή ήταν η άμεση απάντηση του οργανισμού στη νέα μέθοδο, αν και το σώμα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί.

«Είναι άμεση, η κίνηση είναι άμεση, αλλά χρειάζεται να καταλάβει κανείς πως πρέπει να την βελτιώσει και σιγά-σιγά συνηθίζει το σώμα», δήλωσε η νευρολόγος Μπλοχ.

Οι ασθενείς χρειάστηκαν μερικούς μήνες για να ανακτήσουν τη μυϊκή μάζα έτσι ώστε να καταφέρουν να κινούνται πιο ανεξάρτητα και να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό “Nature Medicine” από τους ερευνητές των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και τους επικεφαλής καθηγητές, Γκρ, Κουρτέν και Ζοζ. Μπλοχ, οι οποίοι κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ηλεκτρική διέγερση της σπονδυλικής στήλης αποτελεί μία θεραπευτική προσέγγιση που έχει να προσφέρει πολλά.

Δημοσιεύτηκε στις 16 Φεβρουαρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

09:26 - Βουλγαρία: Εγκρίθηκε η ίδρυση κρατικών καταστημάτων που θα πωλούν τοπικά προϊόντα με κέρδος έως 10%

10:14 - Δήμος και νοσοκομείο στα Γιαννιτσά απαξίωσαν ευεργέτες

10:12 - Σε δωρεά ειδικού οχήματος για παιδιά με αναπηρία στο δήμο Σητείας προχώρησε η Βουλή των Ελλήνων

10:06 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλειστό το ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

10:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατασκευή του γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Πηγές Αραβησσού.

10:02 - ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:07 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘Στόμα Υγειές, Νους Υγιής”

10:59 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

10:58 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Β΄ ΣΤΑΣΗ)

10:05 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ”Φυσικοθεραπεία σε όλες τις ηλικίες”