Pellanet

Εμβόλιο AstraZeneca: Εντοπίστηκε η «ένοχη» πρωτεΐνη για τις σπάνιες θρομβώσεις

Στην αιτία της σπανιότατης πρόκλησης θρομβώσεων στο αίμα εμβολιασμένων με το σκεύασμα της AstraZeneca έφτασαν πλέον Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες, δείχνοντας ότι κάποια πρωτεΐνη στα αιμοσφαίρια προσελκύεται από ένα βασικό συστατικό του εμβολίου.

Η ομάδα ερευνητών έδειξε με λεπτομέρειες πώς το συστατικό αυτό πυροδοτεί αλυσιδωτή αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία μπορεί σε ελάχιστες περιπτώσεις να προξενήσει επικίνδυνους θρόμβους.

Το εμβόλιο της AstraZeneca υπολογίζεται ότι έχει ήδη σώσει περί τις 1 εκατομμύριο ζωές από τον κορωνοϊό. Όμως, οι ανησυχίες για τους σπάνιους θρόμβους έχουν επηρεάσει τη χορήγησή του σε όλο τον κόσμο, με αρκετές χώρες να μην το συνιστούν για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca τόνισε ότι η εμφάνιση θρόμβων σε εμβολιασμένους με το σκεύασμα αυτό είναι πιθανότερο να οφείλονται στον ίδιο τον κορωνοϊό παρά στο σκεύασμα, και πως ακόμη δεν έχει βρεθεί ολοκληρωμένη εξήγηση γιατί εμφανίζονται.

emvolio-astrazeneca-entopistike-i-enochi-prote-ni-gia-tis-spanies-thromvoseis0
Πηγή: Πανεπιστήμιο Κάρντιφ/BBC

«Μολονότι η έρευνα δεν είναι οριστική, προσφέρει ενδιαφέρουσες πληροφορίες και η AstraZeneca εξετάζει τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα αυτά ως μέρος των προσπαθειών της για την αφαίρεση αυτής της εξαιρετικά σπάνιας παρενέργειας», ανέφερε η εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας.

Οι θρόμβοι αυτοί έχουν συνδεθεί με 73 θανάτους από τα σχεδόν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που έχουν χορηγηθεί στη Βρετανία.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Science Advances, αποκαλύπτει ότι η εξωτερική επιφάνεια του αδενοϊού που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του εμβολίου τραβάει μια πρωτεΐνη σαν μαγνήτης, όπως εξήγησε στο BBC ο καθηγητής Άλαν Πάρκερ του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ένας από τους ερευνητές που συμμετέχουν στην επιστημονική ομάδα.

emvolio-astrazeneca-entopistike-i-enochi-prote-ni-gia-tis-spanies-thromvoseis2
Απεικόνιση του αδενοϊού που χρησιμοποιείται για το εμβόλιο (φωτ.: Twitter)

«Καταφέραμε να αποδείξουμε τη σχέση ανάμεσα στο ένοχο σημείο του αδενοϊού και την πρωτεΐνη», είπε. «Αυτό που έχουμε είναι το στοιχείο που προκαλεί την αντίδραση, αλλά υπάρχουν πολλά βήματα που είναι απαραίτητα στη συνέχεια», πρόσθεσε ο κ. Πάρκερ.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το επόμενο στάδιο είναι η «αποπροσανατολισμένη ανοσία», αλλά αυτό απαιτεί περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί.

Πηγή: BBC

Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:51 - 10η Ημερίδα για τα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

11:37 - Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών στηρίζει τη μητέρα, στηρίζει τις δράσεις για υγιή βρέφη, στηρίζει και ευαισθητοποιεί για την αξία του μητρικού θηλασμού

11:31 - Η Νέα Πέλλα γερνάει, το ΚΑΠΗ παραμένει κλειστό και οι ηλικιωμένοι στη μοναξιά τους

10:53 - ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2026

19:21 - Εγκληματική αδράνεια για το κλειστό ΚΑΠΗ της Νέας Πέλλας. Ποιοι βολεύονται!

11:41 - FoodTech Hackathon 2026

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00