Όσον αφορά το θέμα των αστέγων, οι οποίοι κοιμούνται τα βράδια στους χώρους του νοσοκομείου, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ υπογραμμίζει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την επανένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.
Η ΠΟΕΔΗΝ σε καταγγελίες της επισημαίνει ότι το ΑΧΕΠΑ, λόγω έλλειψης κονδυλίων, διαθέτει πλημμελή φύλαξη, ότι καλύπτεται μόνο από 6 ή 8 φύλακες και ότι διαθέτει τέσσερις πύλες ανοικτές από τις οποίες φυλάσσεται μόνον η μία. Μάλιστα αναφέρει ότι οι κλοπές στις κλινικές είναι καθημερινό φαινόμενο όπως επίσης και οι διαρρήξεις αυτοκινήτων και οι καταστροφές, ότι λόγω του πανεπιστημιακού ασύλου δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία και ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών γύρω από το νοσοκομείο. Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι μέσα στον χώρο του νοσοκομείου κοιμούνται τα βράδια περισσότεροι από 20 άστεγοι που αφήνουν απορρίματα στα σκαλιά και στους διαδρόμους έξω από τις κλινικές.
Η διοίκηση του ιδρύματος, απαντώντας στις καταγγελίες, επισημαίνει ότι η χωροταξική θέση του ΑΧΕΠΑ στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης, το ειδικό καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου και η αυξανόμενη εγκληματικότητα στην περιοχή είναι γνωστά θέματα που αφορούν όλους τους φορείς της πόλης.
«Το ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ επικροτεί και συνδράμει κάθε προσπάθεια εξυγίανσης του περιβάλλοντος σε αυτόν τον χώρο. Δεν είναι αρμοδιότητα, ούτε ευθύνη της Διοίκησής του αν δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία, αν λένε ότι γίνεται διακίνηση ναρκωτικών γύρω από το νοσοκομείο και αν υπάρχει, ή όχι, μέριμνα για να αποτραπεί το φαινόμενο αυτό» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ Αναστάσιος Σπανός και η αναπληρώτρια διοικήτρια, Βασιλική Κοκκινίδου. Επιπλέον, σημειώνουν ότι το νοσοκομείο δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι», ότι οι ίδιοι και οι αρμόδιες υπηρεσίες του νοσοκομείου εργάζονται, ώστε το θέμα της φύλαξης να επιλυθεί εντός των πρώτων μηνών του 2018 με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης και έχοντας τη στήριξη του υπουργείου Υγείας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αστέγων, η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ υπογραμμίζει ότι από τις 8/10/2017 συνεργάζεται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης με φορείς που είναι εξειδικευμένοι στα θέματα των αστέγων και των ιδιαιτεροτήτων τους, όπως είναι οι MKO PRAKSIS, ARSIS, καθώς και με τον ΟΚΑΝΑ.
«Έτσι ο κάθε άστεγος πολίτης αντιμετωπίζεται ως μονάδα, με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Τελικός σκοπός της προσπάθειας είναι η επανένταξη του άστεγου πολίτη στον κοινωνικό ιστό. Πριν προβούν σε οποιαδήποτε καταγγελία, οι καταγγέλλοντες θα έπρεπε, τουλάχιστον να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα που ήδη παρέχει και όχι να προσβάλλουν και να εξευτελίζουν επαγγελματίες αφιερωμένους σε αυτό που κάνουν με επιτυχία» αναφέρει η διοίκηση του ΑΧΕΠΑ.
Πηγη:seleo.gr