Pellanet

Γιατί η αϋπνία μας κάνει να νιώθουμε σαν ζόμπι

Όλοι, λίγο πολύ έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα με τον ύπνο μας και έχουν υπάρξει φορές που δυσκολευτήκαμε να κοιμηθούμε. Την επόμενη ημέρα αισθανόμαστε σαν ζόμπι. Δηλαδή αισθανόμαστε να έχουμε μια παράξενη αίσθηση της πραγματικότητας. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Κινέζοι επιστήμονες λένε πως έχουν την απάντηση.

Ερευνητές από το Λαϊκό Νοσοκομείο της επαρχίας Guangdong στην Κίνα μελέτησαν τους εγκεφάλους 23 ανθρώπων που έπασχαν από ήπια ή έντονη αϋπνία και είχαν προβλήματα με τον ύπνο τους τον τελευταίο μήνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Radiology, έδειξαν πως η έλλειψη ύπνου επαναρυθμίζει τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα αισθήματα.

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί, οι ασθενείς που πάσχουν από αϋπνία εμφάνιζαν βλάβη στην φαιά ουσία και ιδίως στη δεξιά μεριά του εγκεφάλου.

Αυτή είναι η μεριά που ρυθμίζει τα αισθήματα.

Αποτέλεσμα; Όπως φάνηκε από τη μελέτη, οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλλειψη ύπνου εμφάνισαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη, άγχος και διαταραχές στη διάθεση τους.

Δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

11:51 - 10η Ημερίδα για τα Μαθηματικά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

11:37 - Το Νοσοκομείο Γιαννιτσών στηρίζει τη μητέρα, στηρίζει τις δράσεις για υγιή βρέφη, στηρίζει και ευαισθητοποιεί για την αξία του μητρικού θηλασμού

11:31 - Η Νέα Πέλλα γερνάει, το ΚΑΠΗ παραμένει κλειστό και οι ηλικιωμένοι στη μοναξιά τους

10:53 - ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ 2026

19:21 - Εγκληματική αδράνεια για το κλειστό ΚΑΠΗ της Νέας Πέλλας. Ποιοι βολεύονται!

11:41 - FoodTech Hackathon 2026

11:30 - Τιμητική βράβευση του Νίκου Γεωργιάδη από την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας

13:10 - Στηρίζουμε την 24ωρη απεργία της ΔΟΕ και την 3ωρη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2026

12:58 - «Check in για 2» ΕΔΕΣΣΑ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00

12:55 - «Check in για 2» ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2026 ΩΡΑ: 21.00