Pellanet

Ημέρα Ενημέρωσης για τη δωρεά Μυελού των Οστών

Ημέρα Ενημέρωσης για τη δωρεά Μυελού των Οστών την Τρίτη 21 Ιουνίου 2022 από τις 10:00 έως τις 20:00 στο κεντρικό κτίριο της Χ.Α.Ν.Θ.

 

Το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Ιδρύθηκε το 2012 και αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με Πρόεδρο την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, Κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους. Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, τους δύο συλλόγους μεταξύ τους είναι ότι το «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» αφ’ ενός μεν απλώνει τη δράση του και στους ενήλικες και ιδιαίτερα σε εκείνους που χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών και αναζητούν το κατάλληλο μόσχευμα για να ξανακερδίσουν τη ζωή τους και αφ’ ετέρου εμπεριέχει στους σκοπούς του την έρευνα για τον καρκίνο.

 

– Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της Κοινής Γνώμης γύρω από το ζήτημα της εθελοντικής δωρεάς αιμοποιητικών κυττάρων και τη σημασία της προσφοράς τους σε ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, και κατ’ επέκταση την με κάθε τρόπο προσπάθεια αύξησης του αριθμού των Εθελοντών Δοτών μυελού των οστών στη χώρα μας και την εγγραφή τους στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο Εθελοντών Δοτών

– Η δημιουργία Κέντρου Αριστείας για υψηλότατου επιπέδου παροχή Ιατρικής και Νοσηλευτικής φροντίδας, με διεθνείς πιστοποιήσεις, στα παιδιά με καρκίνο, μέσα από πρωτοποριακά προγράμματα και διεθνείς συνεργασίες

– Η έρευνα για τον παιδικό καρκίνο σε συνεργασία με Ανώτατα Ιδρύματα στην Ελλάδα και το Εξωτερικό όπως η Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Dana Farber Cancer Institute/Hospital (DFCI) του Πανεπιστημίου Harvard κ.α.

 

Το 2014, υλοποιήθηκε ο πρώτος στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»: η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που ήρθε για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», και μέχρι σήμερα, με τον αγώνα της, έχει επιτύχει να εγγράψει περισσότερους από 120.000 νέους εθελοντές δότες στο Εθνικό και Παγκόσμιο Αρχείο, από τους οποίους 211 έχουν βρεθεί συμβατοί και έχουν δώσει μόσχευμα σε ισάριθμους ασθενείς. Οι αισιόδοξοι αυτοί αριθμοί έχουν αλλάξει ριζικά την εικόνα της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών στην Ελλάδα.

Το 2018 ξεκίνησε για το Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα, και η υλοποίηση των επόμενων στόχων του. Ήδη η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ έλαβε την υψηλότερη διεθνή πιστοποίηση για μονάδες μεταμόσχευσης μυελού των οστών, JACIE (Joint Accreditation Committee ISCT- Europe and EBMT) και προχωρεί η αναβάθμιση» όλου του νοσοκομείου σε Κέντρο Αριστείας. Συγχρόνως μπήκαν τα θεμέλια εκείνων των συνεργασιών και δράσεων που θα οδηγήσουν σε συμμετοχή του Συλλόγου σε πρωτοποριακά ερευνητικά προγράμματα και θεραπείες. Πολύ σημαντική προς την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η πρόσφατη συμφωνία του Συλλόγου με την Ακαδημία Αθηνών και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας (ΙΙΒΕΑ).

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε στις 20 Ιουνίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

16:15 - Εργασίες συντήρησης οδοφωτισμού στην Ενωτική Οδό Σίνδου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:36 - Λάκης Βασιλειάδης, Συνέντευξη PellaFm 103,3 για το Μουσείο της Πέλλας, Λουτρά Πόζαρ και Χιονοδρομικό

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!