Σημαντική παράταση της επιβίωσης αλλά και μειωμένος κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου του εντέρου μπορεί να επιτευχθεί χάρη σε μία πολύ απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια, σύμφωνα με μια νέα εκτενή επιστημονική μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology, οι ερευνητές παρακολούθησαν 826 ασθενείς με καρκίνο του εντέρου τρίτου σταδίου για διάστημα 6,5 ετών κατά μέσο όρο, αφού είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία.
Από το σύνολο των ασθενών, όσοι κατανάλωναν συχνά ξηρούς καρπούςφάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο θανάτου αλλά και επανεμφάνισης της νόσου, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον 60 γραμμάρια ξηρών καρπών την εβδομάδα είχαν 42%περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου και 57%περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης ασχέτως της νόσου τους.
«Περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων υπέδειξε ότι η αύξηση της επιβίωσης χωρίς επανεμφάνιση του καρκίνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 46% συγκεκριμένα, για όσους συμμετέχοντες κατανάλωναν ξηρούς καρπούς με κέλυφος αντί για αράπικα φιστίκια» αναφέρει ο Charles Fuchs, διευθυντής του Κέντρου Καρκίνου του Πανεπιστημίου Γέιλ και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης. Στην κατηγορία των ξηρών καρπών με κέλυφος ανήκουν μεταξύ άλλων τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντούκια, τα κάσιους και τα καρύδια πεκάν, ενώ τα αράπικα φιστίκια ανήκουν στην κατηγορία των ψυχανθών –δηλαδή στα όσπρια.
«Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία των διατροφικών και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων στην επιβίωση από τον καρκίνο του εντέρου» συμπληρώνει με τη σειρά του ο Temidayo Fadelu από το Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber.
Πηγή: onmed.gr
Δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου, 2018