Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις δύο τελευταίες εβδομάδες στη νότια Ινδία από τον ιό Νίπα, ενώ σχεδόν 100 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα, σύμφωνα με νέο απολογισμό των ινδικών αρχών.
«Έχουμε στείλει 18 δείγματα που ελήφθησαν (από ασθενείς) για εξετάσεις. Δέκα από αυτούς που αποδείχθηκε ότι ήταν θετικοί στον ιό πέθαναν και άλλοι δύο νοσηλεύονται», δήλωσε στο AFP ένας αξιωματούχος της περιοχής Κοζικόντ, στην Κεράλα, η οποία βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ινδίας.
Όλοι οι άνθρωποι πέθαναν αυτόν τον μήνα, όχι όμως τις τελευταίες μέρες και οι τοπικές αρχές της δημόσιας υγείας τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. πρόσθεσε.
Ο ιός Νίπα, ο οποίος είναι γνωστός στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία, μεταδίδεται από τις νυχτερίδες που τρέφονται με φρούτα και είναι θανατηφόρος στο 70% των κρουσμάτων. Μεταδίδεται με την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από τις νυχτερίδες, κυρίως φρούτα ή από άλλα ζώα που έχουν μολυνθεί με τον ιό από τις νυχτερίδες.
Στο παρελθόν έχουν εντοπιστεί και περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι ινδικές αρχές έχουν απαγορεύσει στους συγγενείς να έρχονται σε επαφή με το σώμα των νεκρών και τους συνιστούν να προχωρούν στην αποτέφρωσή τους το ταχύτερο δυνατό.
'Αλλος αξιωματούχος είχε διευκρινίσει προηγουμένως στο AFP ότι οι αρχές έθεσαν περίπου 100 ανθρώπους σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους «επειδή είχαν έρθει σε επαφή με αυτούς που πέθαναν».
Όλα τα θύματα βρίσκονται στην ίδια περιοχή, την Κοζικόντ, και μεταξύ των πρώτων νεκρών βρίσκονται πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας και μια νοσηλεύτρια που τους περιέθαλπε.
Οι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν ήδη δημιουργήσει κέντρα υγείας και ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης. Επίσης έχουν ζητήσει από τον πληθυσμό να μην πανικοβάλλεται και να λάβει μέτρα πρόληψης.
Ο ιός αυτός μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες εγκεφαλίτιδες ή την κωματώδη κατάσταση του ασθενή. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπισή του.
Είναι η πρώτη φορά που ο ιός Νίπα εκδηλώνεται στην Κεράλα και η τρίτη φορά στην Ινδία. Μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 260 ανθρώπους στη Μαλαισία, στο Μπανγκλαντές -την περισσότερο πληγείσα χώρα- και στην Ινδία από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1998.
Πηγή: kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις Μάιος 22nd, 2018