Pellanet

Νέα τεχνική κάνει τα ενέσιμα φάρμακα ασφαλέστερα

Ερευνητές στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων καθοριστική συμβολή είχε ένας Έλληνας επιστήμονας, ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο που αφαιρεί τα περιττά φαρμακευτικά πρόσθετα και έτσι κάνει τα κοινά ενέσιμα φάρμακα πιο ασφαλή.

Η μείωση των πρόσθετων ουσιών από φάρμακα που χορηγούνται με ένεση, όπως τα αντικαρκινικά ή τα ανοσοκατασταλτικά, μειώνει τους κινδύνους για την πρόκληση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων και άλλων παρενεργειών στους ασθενείς.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο της Νέας Υόρκης έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Communications".

Η νέα τεχνική αφαιρεί κυρίως τις λεγόμενες επιφανειοδραστικές ουσίες, οι οποίες δυνητικά μπορούν να προξενήσουν προβλήματα υγείας. «Η μέθοδος μπορεί να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα και να καταστήσει τα υπάρχοντα ενέσιμα φάρμακα ασφαλέστερα και πιο αποτελεσματικά για εκατομμύρια ασθενείς», δήλωσε ο ερευνητής.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν τις πρόσθετες επιφανειοδραστικές και άλλες ουσίες για να διαλύσουν τις δραστικές φαρμακευτικές ουσίες σε υγρό διάλυμα, έτσι ώστε να είναι κατάλληλες για χορήγηση με ένεση. Όμως αυτές οι συνοδευτικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικό σοκ, θρόμβωση του αίματος, αιμόλυση κ.ά.

Μέχρι σήμερα, έχουν δοκιμασθεί δύο κυρίως τρόποι για να ξεπερασθεί το πρόβλημα. Είτε να συρρικνωθούν τα σωματίδια της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας στη νανοκλίμακα, ώστε να μην χρειάζονται πια πρόσθετα (αλλά τα σωματίδια παραμένουν ακόμη αρκετά μεγάλα για να θεωρηθεί ασφαλής η ενέσιμη χορήγησή τους), είτε να δημιουργηθούν νέα φάρμακα με τη χρήση νανοτεχνολογίας (τα οποία όμως και πάλι απαιτούν άλλου είδους πρόσθετες ουσίες, επίσης με πιθανές παρενέργειες).

Η νέα μέθοδος αφαιρεί δραστικά σχεδόν όλες τις επιφανειοδραστικές ουσίες. Σε εργαστηριακά πειράματα με 12 κοινά φάρμακα, οι ερευνητές κατάφεραν να πετύχουν ενέσιμα φάρμακα που περιείχαν 100 έως 1.000 φορές λιγότερες πρόσθετες ουσίες.

Όπως είπε ο επιστήμονας, είναι το καλύτερο που έχει κατορθωθεί ποτέ, όσον αφορά τη δημιουργία σχεδόν καθαρών ενέσιμων φαρμάκων. Ήδη σχεδιάζονται πειράματα για την περαιτέρω βελτίωση της τεχνικής.

Ο Π.Αλεξανδρίδης αποφοίτησε από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 1989 και πήρε το διδακτορικό του το 1994 από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ. Το 1997 έγινε επίκουρος καθηγητής και από το 2003 είναι καθηγητής στο Τμήμα Χημικών και Βιολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο (όπου πρόεδρος είναι ένας άλλος Έλληνας χημικός μηχανικός, ο καθηγητής Στέλιος Ανδρεάδης). Έχει πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Βραβείο Μποδοσάκη του 2005.

Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

13:39 - Συνέντευξη Δημάρχου Πέλλας Στάθη Φουντουκίδη στον Pella FM 103,3

14:44 - Κάλεσμα προς όλους τους εθελοντές αιμοδότες

14:23 - Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός Μουσική εγκατάσταση Πόλεμος και «Ειρήνη;» 5, 6 Αυγούστου 2026 | Αρχαία Έδεσσα, Αρχαιολογικός Χώρος Λόγγου

14:19 - Τοποθέτηση Λάκη Βασιλειάδη για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: «Σε τέτοιες κορυφαίες θεσμικές διαδικασίες υπάρχει μόνο η ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές»

16:35 - Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ στον δεύτερο γύρο του Champions League!

16:27 - Όλυμπος: Εντάχθηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – Ομόφωνη η απόφαση Ο Όλυμπος αναγνωρίστηκε ως φυσικό και πολιτιστικό αγαθό εξέχουσας οικουμενικής αξίας για την ανθρωπότητα

16:18 - ΕΝΟΡΙΑΚΕΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

16:15 - Εργασίες συντήρησης οδοφωτισμού στην Ενωτική Οδό Σίνδου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

11:36 - Λάκης Βασιλειάδης, Συνέντευξη PellaFm 103,3 για το Μουσείο της Πέλλας, Λουτρά Πόζαρ και Χιονοδρομικό

18:09 - Αυτό το καλοκαίρι δίνουμε ραντεβού στο πιο όμορφο θερινό σινεμά της Ελλάδας!