Παροδική μείωση με το πέρασμα του χρόνου της ανοσοπροστασίας του εμβολίου της Pfizer, παρέχοντας ωστόσο ιδιαίτερα υψηλή προστασία έναντι της σοβαρής νόσησης της νοσηλείας και του θανάτου, διαπίστωσαν δύο νέες μελέτες.
Οι δύο μελέτες που διενεργήθηκαν στο Ισραήλ και το Κατάρ και δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, επιβεβαίωσαν ότι η ανοσοπροστασία παραμένει υψηλή έναντι της σοβαρής νόσησης, της νοσηλείας σε νοσοκομείο και του θανάτου, αλλά τα ευρήματά τους έρχονται να υποστηρίξουν το επιχείρημα ότι ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να προσέχουν για να μην μολυνθούν από τον κορωνοϊό.
Τι έδειξε η μελέτη στο Ισραήλ για το εμβόλιο της Pfizer
Στη μελέτη στο Ισραήλ αναλύθηκαν δεδομένα από 4.800 υγειονομικούς και όπως διαπιστώθηκε τα επίπεδα αντισωμάτων πέφτουν γρήγορα μετά από δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer «ειδικά μεταξύ ανδρών, ατόμων ηλικίας 65 και άνω και ασθενών σε ανοσοκαταστολή». Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα επίπεδα των λεγόμενων εξουδετερωτικών αντισωμάτων – της πρώτης γραμμής άμυνας του ανοσοποιητικού κατά της μόλυνσης - συσχετίζονται με την προστασία ενάντια στη μόλυνση, αλλά για αυτή τη μελέτη μελέτησαν μόνο τα επίπεδα αντισωμάτων. «Δημοσιευμένες εργασίες για πολλά εμβόλια, όπως αυτά κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, έχουν δείξει μια μικρή μείωση κάθε χρόνο από 5 έως 10% στα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Διαπιστώσαμε ότι μήνες μετά τον εμβολιασμό παρατηρήθηκε σημαντική και ταχεία μείωση της χημικής απόκρισης στο εμβόλιο BNT162b2 (των Pfizer/BioNTech)», έγραψαν ο δρ Γκίλι Ρεγκέβ Γιοχάι και οι συνεργάτες του.
Η ίδια μελέτη υποδεικνύει ότι διαρκεί περισσότερο η ανοσία στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το σκεύασμα των Pfizer / BioNTech, αφού προηγουμένως είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό απ’ ό,τι σε εκείνα που είχαν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου.
Η μελέτη στο Κατάρ
H δεύτερη μελέτη που διενεργήθηκε στο Κατάρ εστίασε στις λοιμώξεις μεταξύ του πληθυσμού της χώρας του Κόλπου με τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Οι πολίτες εκεί εμβολιάστηκαν κυρίως με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech, γνωστό και ως BNT162b2. «Η προστασία που παρέχεται μέσω του BNT162b2 κατά της μόλυνσης αναπτύσσεται γρήγορα μετά την πρώτη δόση, κορυφώνεται τον πρώτο μήνα μετά τη δεύτερη δόση και στη συνέχεια εξασθενεί σταδιακά τους επόμενους μήνες», σημειώνουν ο Λάιθ Αμπού Ραντάντ του Weill Cornell Medicine-Qatar και οι συνεργάτες του. «Η μείωση αυτή φαίνεται να επιταχύνεται μετά τον τέταρτο μήνα, για να φτάσει σε χαμηλό επίπεδο περίπου 20% τους επόμενους μήνες», προσθέτουν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι παραμένει πάνω από το 90% η προστασία έναντι της ανάγκης για νοσηλεία σε νοσοκομείο και του θανάτου.
Η μείωση της προστασίας του εμβολίου της Pfizer ίσως σχετίζεται με τη συμπεριφορά, λένε. «Τα εμβολιασμένα άτομα θεωρητικά έχουν περισσότερες κοινωνικές επαφές από τους ανεμβολίαστους και ίσως δεν συμμορφώνονται τόσο πολύ στα μέτρα προστασίας. Αυτή η συμπεριφορά ενδεχομένως να μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε πραγματικές συνθήκες και πιθανώς να εξηγεί τη μείωση της προστασίας», γράφουν προειδοποιώντας για πιθανά νέα ξεσπάσματα της πανδημίας. «Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού ίσως χάσει την προστασία του έναντι της μόλυνσης τους ερχόμενους μήνες, ενδεχομένως αυξάνοντας τις πιθανότητες για νέα κύματα της επιδημίας», υπογραμμίζουν.
Η Pfizer υποστηρίζει ότι η ανοσία από τις πρώτες δύο δόσεις του εμβολίου της αρχίζει να μειώνεται μετά από λίγους μήνες και τον Σεπτέμβριο η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων κάπου έξι μήνες μετά τις πρώτες δύο. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενισχυτικές δόσεις στους άνω των 65 ετών, σε άτομα με προβλήματα υγείας που τα καθιστούν ευάλωτα και σε εκείνα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης όπως οι υγειονομικοί και οι κρατούμενοι σε φυλακές. Το Ισραήλ χορηγεί αναμνηστικές δόσεις σε ολόκληρο τον πληθυσμό του και τώρα λέει ότι θα απαιτεί να έχουν κάνει τρεις δόσεις όσοι θα θέλουν να θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι.
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 7 Οκτωβρίου, 2021