Pellanet

Ο ιός του έρπη ευθύνεται για περιπτώσεις υπογονιμότητας

Ένας ερπητοϊός είναι ύποπτος για την ανεξήγητη υπογονιμότητα πολλών γυναικών. 

Ιταλοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ελάχιστα γνωστό μέλος της οικογένειας των ερπητοϊων, ο ιός HHV-6A, μολύνει το ενδομήτριο, την εσωτερική 'επένδυση' της μήτρας σχεδόν των μισών γυναικών (43%) που πάσχουν από ανεξήγητη υπογονιμότητα. Ο ίδιος ιός είναι ανύπαρκτος στη μήτρα των γυναικών που δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν παιδί.
Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιώσουν τα νέα ευρήματα, οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι ο εν λόγω ιός του έρπη μπορεί να ευθύνεται για πολλές περιπτώσεις ανεξήγητης έως τώρα γυναικείας υπογονιμότητας. Αν αυτό όντως ισχύει, τότε πιθανώς ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της γονιμότητας αυτών των γυναικών μέσω αντιικής θεραπείας.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φεράρα, με επικεφαλής τη Ρομπέρτα Ρίτσο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό PLoS One, διαπίστωσαν επίσης ότι η μόλυνση των επιθηλιακών κυττάρων του ενδομήτριου με τον ιό HHV-6A επιδεινώνεται από την ορμόνη οιστραδιόλη, η οποία αυξομειώνεται κατά τη διάρκεια της περιόδου της γυναίκας. Όσο αυξάνει η οιστραδιόλη, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος ενεργού λοίμωξης της μήτρας από τον ιό, χωρίς μάλιστα να υπάρχουν ορατά συμπτώματα, ούτε καν ίχνη του ιού στο αίμα της γυναίκας.

Από υπογονιμότητα πάσχουν περίπου το 6% των γυναικών ηλικίας 15 έως 44 ετών. Μία στις τέσσερις περιπτώσεις (25%) είναι απροδιόριστης αιτιολογίας.
«Πρόκειται για μια απρόσμενη ανακάλυψη. Αν επιβεβαιωθεί, τότε μπορεί να βελτιώσει τις προσδοκίες πολλών υπογόνιμων γυναικών», δήλωσε ο καθηγητής 'Αντονι Κομάροφ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ειδικός στον ιό HHV-6A.
Ο εν λόγω ιός ανακαλύφθηκε μόλις το 1986 και είναι ένας από τους εννέα ανθρώπινους ερπητοϊούς, στην ίδια οικογένεια με τον απλό ιό του έρπη, τον έρπη ζωστήρα, τον κυτταρομεγαλοϊό, τον ιό Επστάιν-Μπαρ κ.α.

Επειδή ο HHV-6A είναι αδύνατο να ανιχνευθεί στο αίμα ή στο σάλιο, οι επιστήμονες στην πραγματικότητα αγνοούν πόσο εξαπλωμένος είναι μεταξύ των ανθρώπων. Πάντως ο συγγενικός ιός HHV-6B μολύνει μέσω του σάλιου σχεδόν το 100% των ανθρώπων έως την παιδική ηλικία. Μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα και άλλα σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα ούτε για τον HHV-6A, ούτε για τον HHV-6B. Συνήθως χρησιμοποιούνται φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί για τον ερπητοϊό HHV-5, γνωστό ως κυτταρομεγαλοϊό.
Μέχρι στιγμής, ο HHV-6A είναι δυνατό να διαγνωσθεί μόνο με βιοψία σε δείγματα κυττάρων που έχουν ληφθεί από τη μήτρα της γυναίκας από τον γυναικολόγο.

 

Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:50 - Διεξαγωγή Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού Καγκουρό από την Ομάδα Μαθηματικών Γιαννιτσών

11:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας – Συνάντηση με την Πρόεδρο του Εφορευτικού Συμβουλίου

10:41 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:36 - Συνελήφθησαν δύο άτομα για κλοπή πετρελαίου θέρμανσης από σχολικές μονάδες σε περιοχές της Ημαθίας

10:27 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πέλλα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και περί όπλων

16:10 - Συνάντηση της Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αθηνάς Αηδονά με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη

16:06 - Συνάντηση του προέδρου του Ε.Ε.Θ. Κυριάκου Μερελή με τον βουλευτή της ΝΔ Διαμαντή Γκολιδάκη

15:55 - «Πρόσληψη μόνιμου Ιατρού ειδικότητας Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών »

14:07 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ “ΠΕΤΑΞΕ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ”

12:58 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ