Pellanet

ΠΟΕΔΗΝ για τα Νοσοκομεία: Στα Γιαννιτσά ο καινούργιος αξονικός δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού

ΠΟΕΔΗΝ για τα Νοσοκομεία: Στα Γιαννιτσά ο καινούργιος αξονικός δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αργοπορία στην αδειοδότηση - Στην Έδεσσα έχουν σταματήσει ακόμη και φυσιολογικοί τοκετοί

Τα νοσοκομεία της Περιφέρειας έχουν αποδυναμωθεί σημαντικά σε παροχή υπηρεσιών δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή την Πορεία Σωτηρίας της Δημόσιας Υγείας,μ που διοργανώνει αύριο το πρωί ενόψει των εγκαινίων της 84ης ΔΕΘ.

Η πορεία θα ξεκινήσει, στις 8 το πρωί, από το Ιπποκράτειο και θα καταλήξει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι η αποδυνάμωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας οφείλεται στη σοβαρή  υποστελέχωση σε γιατρούς, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και στην υποχρηματοδότηση. Παράλληλα τονίζει ότι ίδιο συμβαίνει και με την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διακομίζονται περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και να προσέρχονται περισσότερα από 1000 άτομα στις εφημερίες των τριών μεγάλων νοσοκομείων (ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου), που έχουν μειούμενο προσωπικό και χαμηλή χρηματοδότηση, και αναγκάζονται να περιμένουν έως  και 10 ώρες για να εξεταστούν.

Βάσει καταγγελιών του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου και του γενικού γραμματέα της, Χρήστου Παπαναστάση:
*Τη διαλογή περιστατικών στα ΤΕΠ κάνουν διοικητικοί υπάλληλοι και όχι γιατροί και κινδυνεύουν οι ασθενείς επειδή δεν μπορεί να εκτιμηθεί σωστά η κατάστασή τους (π.χ. Γεννηματά).
*Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας ερειπώνουν. Δεν συντηρούνται, ούτε ανακαινίζονται. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές, φύλαξη, υλικά. Δεν είναι σε θέση να κάνουν μια ακτινογραφία θώρακος, μια γενική αίματος. Σκουριάζουν πανάκριβα μηχανήματα. Σε συνδυασμό με τη διαχειριστική ανεπάρκεια του ΕΚΑΒ κινδυνεύουν οι ζωές ασθενών έκτακτων περιστατικών.
*Δεν υπάρχει φύλαξη στις περισσότερες μονάδες υγείας, ενώ κάθε μέρα γίνονται περισσότερα τα περιστατικά βίας.
*Ασθενείς περιμένουν ένα χρόνο στη λίστα αναμονής για χειρουργεία λόγω αδυναμίας λειτουργίας των χειρουργικών αιθουσών από ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
*Λειτουργούν τμήματα, με τριτοκοσμικές συνθήκες, άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων με κατεστραμμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με οροφές κλινικών που στάζουν (π.χ. ΑΧΕΠΑ, Κιλκίς).
* Υπάρχουν εφημερεύοντα Νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αξονικό τομογράφο (Άγιος Δημήτριος, νοσοκομείο Νάουσας) ενώ σε άλλα νοσοκομεία, παρότι υπάρχει αξονικός, είναι κλειστός σε πολλές βάρδιες λόγω έλλειψης προσωπικού (π.χ. Κιλκίς). Στα Γιαννιτσά υπάρχει καινούργιος αξονικός αλλά δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού και αργοπορία στην αδειοδότηση από τον Δημόκριτο.
*Τμήματα ζωτικής σημασίας Νοσοκομείων είναι κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού (Νάουσα, Γουμένισσα, Γιαννιτσά), ενώ κάποια έχουν απολέσει τον δευτεροβάθμιο χαρακτήρα, λόγω έλλειψης προσωπικού (Γουμένισσα, κλπ). Το Νοσοκομείο Σερρών είναι στα όρια της κατάρρευσης λόγω ελλείψεων γιατρών.
* Κλίνες ΜΕΘ εξοπλισμένες, έτοιμες να λειτουργήσουν είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού (8 κλίνες Παπαγεωργίου). Υπολειτουργεί η ΜΕΘ τεσσάρων κλινών στο Πολύγυρο. Μόνο τρεις κλίνες λειτουργούν στην ΜΕΘ στη Βέροια ενώ στην Έδεσσα έχουν σταματήσει ακόμη και φυσιολογικοί τοκετοί.
* Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε τραυματιοφορείς (π.χ. Βέροια κλπ). Οι νοσηλευτές που στηρίζουν τα νοσοκομεία έχουν μέσο όρο ηλικίας 45- 55 ετών, με 25-35 χρόνια προϋπηρεσίας σε κυκλικό ωράριο κι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας. Σε πολλές περιπτώσεις λόγω ελλείψεων καλύπτουν σε ένα ωράριο και δύο τμήματα. Ένας νοσηλευτής στη βάρδια σε ΜΕΘ (Έδεσσα) ή ένας για 40 ασθενείς στις κλινικές. Ένας τραυματιοφορέας για ολόκληρο νοσοκομείο.
* Η Τεχνική Υπηρεσία υπολειτουργεί σε όλα τα νοσοκομεία. Όλες οι τεχνικές εργασίες ανατίθενται σε ιδιώτες.
* Οι ασθενείς με εξιτήριο που πρέπει να μεταφερθούν με ασθενοφόρο στην οικία τους, παραμένουν σε αναμονή πολλές επιπλέον ημέρες στο νοσοκομείο (κίνδυνος νοσοκομειακών λοιμώξεων, αύξηση κόστους νοσηλείας, δεν απελευθερώνονται τα πολύτιμα κρεβάτια) Αναγκάζονται όσοι μπορούν οικονομικά να καλέσουν το Λευκό Ταξί

Δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, 2019


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:34 - Δυναμική συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο

14:02 - Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στην εναρκτήρια συνάντηση εταίρων του έργου “Plan4COLD”

14:01 - Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω ένα άτομο για διάρρηξη καταστήματος στην Κατερίνη

13:59 - Χειμώνας: Τι πρέπει και τι δε πρέπει να κάνουμε για τα κατοικίδια ζώα

13:58 - Α. Τζιτζικώστας: «Αξιόπιστος, αναπτυξιακός και ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το 2025»

17:48 - Εξαφανίσεις και Εκμετάλλευση Ανηλίκων από Κυκλώματα

14:42 - Έλευση Τιμίας Χειρός Αγίου Σπυρίδωνος στα Γιαννιτσά

12:43 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης στους Νέους Πόρους (οδός Σόλωνος) την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

12:37 - Χαΐτογλου και Αντικρίση δίπλα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία

15:33 - Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και εγκαίνια της 13ης Παραμυθούπολης στον πεζόδρομο Γιαννιτσών