Η τερηδόνα είναι η πιο συχνή ασθένεια στα παιδιά παγκοσμίως. Προσβάλει παιδιά κάθε ηλικίας και μπορεί να εμφανιστεί σύντομα μετά την εμφάνιση των πρώτων δοντιών στο στόμα του παιδιού.
Η τερηδόνα οφείλεται σε μικρόβια τα οποία χρησιμοποιούν τους υδατάνθρακες (ζάχαρη) από τις τροφές και παράγουν οξέα που χαλάνε το δόντι.
Εκτός από την κακή διατροφή, ένας σημαντικός παράγοντας για την εμφάνιση τερηδόνας στα παιδιά, είναι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D στο δεύτερο ή στις αρχές του τρίτου τριμήνου σε 207 έγκυες γυναίκες και στη συνέχεια εξέτασαν τα δόντια 135 παιδιών τους, όταν ήταν κατά μέσο όρο 16 μηνών.
Οι περισσότερες γυναίκες είχαν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, αλλά περίπου το ένα τρίτο είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα το 23-36% των μικρών παιδιών είχαν προβλήματα τερηδόνας.
Προγεννητικά τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν σημαντικά χαμηλότερα στις γυναίκες, των οποίων τα νήπια αργότερα είχαν κοιλότητες.
Στην πραγματικότητα, υπήρχε μια άμεση σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D στις μητέρες και στην τερηδόνα στα νήπια τους.
Εκτός από τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D στις μητέρες, ελαττώματα στο σμάλτο των δοντιών συσχετίστηκαν επίσης με κοιλότητες στα δόντια των παιδιών.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βελτίωση της διατροφής κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των δοντιών και στην πρώιμη παιδική ηλικία θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο της τερηδόνας.
Δημοσιεύτηκε στις 3 Φεβρουαρίου, 2016