Οσο πλησιάζει το καλοκαίρι, ο ιός Ζίκα μπορεί να επεκταθεί στην Ευρώπη, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο κίνδυνος αυτός, για την επέκταση του ιού που έχει συνδεθεί με σοβαρές γενετικές παραμορφώσεις και νευρολογικά προβλήματα στα βρέφη, είναι μεν μικρός, αλλά πρέπει να ληφθούν μέτρα, τονίζει ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο κίνδυνος για την Ευρώπη είναι από μικρός μέχρι μέτριος. Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι περιοχές όπου ακμάζουν τα κουνούπια του γένους Aedes, όπως το νησί της Μαδέρας και τα βορειοανατολικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας.
Οσο για την Ελλάδα, είναι ανάμεσα στις 18 ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται ότι υπάρχει «μέτριος» κίνδυνος. Η ίδια εκτίμηση υπάρχει ακόμη για τις εξής χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία. Σε αυτές τις χώρες, αν δεν ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της απειλής στην Ευρώπη, το κουνούπι-τίγρης, που μπορεί να είναι φορέας του ιού, σημαίνει ότι υπάρχει μέτριος κίνδυνος για τοπική εμφάνιση του ιού Ζίκα.
Σε άλλες 36 χώρες η πιθανότητα είναι μικρή, πολύ μικρή ή ανύπαρκτη (όπως στην Ισλανδία και τη Φινλανδία) γιατί τα κουνούπια-τίγρεις δεν ζουν σε αυτές και το κλίμα τους δεν είναι κατάλληλο για να αναπαραχθεί το κουνούπι.
Οι χώρες όπου ο κίνδυνος θεωρείται μέτριος έως υψηλός θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να ελέγξουν τους πληθυσμούς του κουνουπιού, τονίζει ο ΠΟΥ. Θα πρέπει επίσης να ενημερωθούν καταλλήλως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ώστε να εντοπίζουν εγκαίρως κρούσματα της ασθένειας και να τα αναφέρουν αμέσως ενώ οι άνθρωποι που διατρέχουν κίνδυνο, κυρίως οι έγκυες γυναίκες, θα πρέπει να λαμβάνουν προστατευτικά μέτρα.
Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου, 2016