Pellanet

Προωθείται η ένταξη της ψωρίασης στα δυσίατα νοσήματα με μείωση του κόστους, από 25% σε 10% συμμετοχής στη θεραπεία

Την ένταξη της ψωρίασης στην κατηγορία των δυσίατων νοσημάτων, έπειτα από σχετικό αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια» εξετάζει το υπουργείο Υγείας.

Το αίτημα βρήκε θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ). Θετική, επίσης ήταν η πρώτη αντίδραση στο αίτημα του Συλλόγου «Επιδέρμια» για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας από 25% σε 10% σε τοπικά και συστηματικά σκευάσματα. Ακόμη το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την άμεση εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και των μητρώων ασθενών αναφορικά με την ψωρίαση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Παναγιώτα Μήτρου, MD, PhD Παθολόγος, συνεργάτης του γενικού γραμματέα υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια ημερίδας με τίτλο «Forum Ανταλλαγής Απόψεων για την Ψωρίαση και την Ψωριασική Αρθρίτιδα», που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα.

Στην ημερίδα παρουσιάσθηκε το ψήφισμα WHA67.9 για την Ψωρίαση και η Παγκόσμια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ψωρίαση με σκοπό την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των εταίρων της Υγείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψωρίαση στη χώρα μας.

«Η ψωρίαση είναι ένα χρόνιο, ανίατο, μη μεταδιδόμενο νόσημα που μπορεί να προκαλέσει αναπηρία και έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών», ανέφερε στην ομιλία του ο Δημήτριος Ρηγόπουλος, καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας. Όπως τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος, η ψωρίαση είναι μία σύνθετη νόσος με πολλαπλές επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από υψηλή συννοσηρότητα, δηλαδή συνοδεύεται συχνά από άλλες παθήσεις, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο κ.ά. Εξίσου σημαντικές είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της νόσου, με τις αγχώδεις διαταραχές και την κατάθλιψη να εκδηλώνονται με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ των ατόμων με ψωρίαση. Πολλοί ασθενείς έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε μεγάλο ποσοστό εκδηλώνουν αισθήματα θυμού ή απελπισίας. Δυστυχώς, τα συναισθήματα αυτά τροφοδοτούνται σε μεγάλο βαθμό από τον κοινωνικό στιγματισμό των ατόμων με ψωρίαση, λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η νόσος είναι μεταδοτική.

«Εμείς οι γιατροί, οι ασθενείς και η Πολιτεία θα πρέπει να συνεργαστούμε και να προσφέρουμε ο καθένας τη δική του γνώση και εμπειρία για την εφαρμογή μέτρων που θα συμβάλλουν στη μείωση του αντίκτυπου της νόσου, τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο», τόνισε ο κ. Ρηγόπουλος. Παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της Παγκόσμιας Έκθεσης για την ψωρίαση, ο Δημήτρης Ιωαννίδης, καθηγητής Δερματολογίας - Αφροδισιολογίας Α.Π.Θ., έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έλλειψη τυποποιημένων εργαλείων για την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία της ψωρίασης.

Σχολιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε πως «η εξέλιξη αυτή πρόκειται να ωφελήσει σημαντικά τους περίπου 200.000 ανθρώπους που ζουν με ψωρίαση στη χώρα μας και είναι υποχρεωμένοι να καλύπτουν με δικά τους έξοδα ένα αξιόλογο ποσοστό της θεραπευτικής τους αγωγής».

Για το ρόλος των Συλλόγων Ασθενών μίλησε η Τίνα Κουκοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Επιδέρμια». Όπως είπε οι οργανώσεις των ασθενών και η κοινωνία των πολιτών έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των ασθενών και συνέχισε λέγοντας πως «η μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος θεραπείας και η ένταξη της ψωρίασης στα δυσίατα νοσήματα ήταν πάγιο αίτημα των ασθενών με ψωρίαση και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον υπουργό για την το ασθενοκεντρικό του πρόσωπο. Η σημερινή ανακοίνωση αποδεικνύει ότι όταν οι αρμόδιοι Φορείς Υγείας γνωρίζουν και κατανοούν τις ανάγκες των ασθενών, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μπορεί να βελτιωθεί προς όφελος όλων μας».

Πηγη:zougla.gr

Δημοσιεύτηκε στις 29 Νοεμβρίου, 2017


Σχόλια


pellanet facebook