Pellanet

Τα smoothies περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από την Coca-Cola

Πίνετε ένα smoothie με φρούτα και σκέφτεστε ότι είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας.

Δεν είναι αλήθεια. Η μάλλον, είναι η μισή αλήθεια. Γιατί μπορεί το smoothie να είναι φρέσκο, χρωματιστό και βιταμινούχο, περιέχει, ωστόσο, πάρα πολλή ζάχαρη. Και μάλιστα, η ποσότητα που περιέχει το smoothie είναι κατά πολύ ανώτερη από την επίσημο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (25 γραμμάρια ζάχαρη καθημερινά). Ακόμη κι αν φτιάχνετε μόνοι σας το smoothie.


Η αποκάλυψη έγινε από διαιτολόγους στην εκπομπή του βελγικού καναλιού Een. Οι διατροφολόγοι ανέλυσαν την σύνθεση ενός smoothie « strawberry squeeze ». 
Αυτό περιλαμβάνει: δύο πορτοκάλια, επτά μήλα, μια μπανάνα και δέκα φράουλες. «20 κομμάτια φρούτων είναι πάρα πολλά. Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αλλά αυτό εκπροσωπεί μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης», δήλωσαν. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ζάχαρη που προστίθεται, αλλά για φυσικά σάκχαρα που προέρχονται από τα στυμμένα φρούτα.
«Μόλις εισέλθουν στο σώμα αυτά τα σάκχαρα αντιδρούν ακριβώς όπως και οι άλλες ζάχαρες» δήλωσε η διατροφολόγος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ένα smoothie δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση ένα φρούτο, αντίθετα.
Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο καθηγητής και ερευνητής διατροφολόγος, Bart Nicolai, το smoothie « strawberry squeeze » περιέχει 8,5 κομμάτια ζάχαρη, όσο δηλαδή και μια Coca-Cola η οποία περιλαμβάνει 8.
Ωστόσο το ζήτημα δεν είναι να σταματήσει κάποιος να τρώει ακόμη και φρούτα. 
Η καθηγήτρια Chantal Mathieu στην ίδια εκπομπή δήλωσε ότι στο smoothie, τα φρούτα κόβονται και στύβονται και έτσι οι φυτικές ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση ζάχαρης, αφαιρούνται. Με τον τρόπο αυτό η ζάχαρη περνάει απευθείας στο αίμα: «Ετσι στοκάρεται η ζάχαρη και αυτό είναι που παχαίνει και γίνεται λίπος» δήλωσε η καθηγήτρια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς για να συνεχίσει κάποιος να καταναλώνει smoothies χωρίς να υποβάλλει τον οργανισμό του στην απορρόφηση τόσης ζάχαρης, το καλύτερο είναι να αναμειγνύει φρούτα και λαχανικά. «Τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά από τα φρούτα και οι ίνες τους επιβραδύνουν το πέρασμα της ζάχαρης στο αίμα, ενώ προσφέρουν όγκο στο ποτό» συμβούλευσε ο διατροφολόγος Raphaël Gruman.
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί σέλινο και αγκούρι. Η μπανάνα είναι καλό να αποφεύγεται γιατί περιέχει πολύ ζάχαρη και είναι προτιμότερα τα φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μήλα, τα αχλάδια, όλα τα κόκκινα φρούτα (εκτός από τα κεράσια), τα πεπόνια και το καρπούζι. Μπορεί επίσης κάποιος να προσθέσει λίγο γάλα, αγελάδας ή σόγιας ή αμυγδάλου ή ρυζιού.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:09 - Πορεία για τα Τέμπη στα Γιαννιτσά – Σε Εξέλιξη

12:38 - Επίσκεψη του τμήματος Μηχανικών του 1ου ΕΠΑΛ στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Γιαννιτσών

11:42 - Στο 3ο Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο ΥφΑΑΤ Διονύσης Σταμενίτης «Δυναμικές και ανθεκτικές καλλιέργειες το κλειδί για την Περιφερειακή Ανάπτυξη»

11:38 -   Ο  ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ

11:35 - Καλούμε όλα τα μέλη μας να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν

11:32 - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΠΕΛΛΑΣ-Κοπή πίτας

18:17 - ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

14:44 - Κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Γιαννιτσών

13:42 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Δεν θα πραγματοποιηθεί αποκομιδή απορριμμάτων την 28η Φεβρουαρίου – Κανονικά η αποκομιδή την Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου

13:12 - Σε εκδήλωση για την ενεργειακή αναβάθμιση που οδηγεί στην πράσινη μετάβαση ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Κ. Κεχαγιαδάκης