Pellanet

-Τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο επιθέσεων σε βάρος γιατρών στα νοσοκομεία προτίθεται να δώσει το υπουργείο δικαιοσύνης

Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ:

 

-Τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο επιθέσεων σε βάρος γιατρών στα νοσοκομεία προτίθεται να δώσει το υπουργείο δικαιοσύνης

-Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι η αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση θα αποτρέψει βιαιοπραγίες και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για το ιατρικό προσωπικό

-Οι προσπάθειες του ΙΣΘ ώστε η βία σε βάρος λειτουργών υγείας να θεσμοθετηθεί ως ιδιώνυμο αδίκημα είχαν ξεκινήσει το… 2019 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εκφράζει την ικανοποίηση του για την πρόθεση νομοθέτησης εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης ιδιωνύμου αδικήματος για περιστατικά βίας κατά γιατρών και νοσηλευτών. Όπως αναφέρεται στην προσθήκη του άρθρου 25, στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας», στο άρθρο 25 του σχεδίου νόμου, με τίτλο «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 168 του Ποινικού Κώδικα»: «Όποιος εισέρχεται σε χώρο υγειονομικής περίθαλψης και με οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως με φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του υγειονομικού προσωπικού, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία του, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται με πρόκληση βιαιοπραγίας με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή».

Η ρύθμιση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, προσπάθειες με κύριο στόχο την πλήρη εξάλειψη των περιστατικών βίας κατά των γιατρών. Να υπενθυμίσουμε ότι ο ΙΣΘ δια του προέδρου του Νίκου Νίτσα, εδώ και χρόνια, από τον Φεβρουάριο του 2019, ζητά τη νομοθέτηση ιδιωνύμου αδικήματος για περιστατικά βίας κατά των γιατρών. Επίσης ο ΙΣΘ πρωτοπορώντας πανελλαδικά έχει συστήσει παρατηρητήριο κατά της βίας των γιατρών, όπου καταγράφονται όλα τα περιστατικά  βίας και ταυτόχρονα έχει παράσχει νομική συμπαράστασή στους γιατρούς-μέλη του τα οποία έχουν πέσει θύματα βίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως ελεγκτές ΔΟΥ, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων. Ο κ. Νίτσας είχε ζητήσει οι επιθέσεις ΚΑΙ εναντίον λειτουργών της υγείας να χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα για να αποτελούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ενέργειες, να επισύρουν τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες και να διώκονται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης.

Μετά την εξέλιξη αυτή από το υπουργείο δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  Νίκος Νίτσας τονίζει χαρακτηριστικά ότι «με ικανοποίηση βλέπουμε ότι το υπουργείο δικαιοσύνης προχωρά στην υιοθέτηση της πρότασης μας, την οποία εδώ και καιρό έχουμε καταθέσει ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα περιστατικά βίας κατά των γιατρών, δηλαδή τη νομοθέτηση ιδιωνύμου αδικήματος για όσους απειλούν τις ζωές γιατρών και μάλιστα την ώρα που δίνουν μάχη για να σώσουν άλλες ζωές. Είναι αδιανόητο το ιατρικό προσωπικό, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία όπου εργάζεται υπό συνθήκες εξαντλητικής πίεσης, να υφίσταται σωματική, ψυχική ή άλλη βία κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του λειτουργήματός του».

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία του προέδρου Νίκου Νίτσα ανέδειξε για μία ακόμη φορά το σχετικό θέμα σε ευρεία συζήτηση με τη συμμετοχή επιτελικών στελεχών και μελών του συλλόγου σε νοσοκομεία, κλινικές, ΤΕΠ  καθώς και στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής.

Δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου, 2023


Σχόλια

pellanet facebook