Pellanet

Θεσσαλονίκη: Τα μονοκλωνικά αντισώματα στη θεραπεία φλεγμονών του αναπνευστικού -Η έρευνα του ΑΠΘ

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των πρώτων μελετών για τις θεραπείες των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με μονοκλωνικά αντισώματα, οι οποίες αφορούν ασθενείς με χρόνια ρινοκολπίτιδα, ρινικούς πολύποδες και βρογχικό άσθμα.

Να σημειωθεί ότι γενικά τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως, απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, καθώς είναι υψηλού κόστους.

Να σημειωθεί ότι γενικά τα φλεγμονώδη και αλλεργικά νοσήματα ρινός ταλαιπωρούν το 25% των πολιτών του δυτικού κόσμου. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, που χορηγούνται με μορφή εμβολίου ή υποδόριας ένεσης 3- 4 φορές ετησίως, απαιτούν υποβολή αιτήματος χορήγησης και προέγκριση, καθώς είναι υψηλού κόστους.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε αναμονή έγκρισης από τον ΕΟΦ, προκειμένου τα μονοκλωνικά αντισώματα να χορηγούνται και να αποζημιώνονται, αφού αναμένεται να αποτελέσουν θεραπεία σε ομάδες ασθενών, στους οποίους η χειρουργική αφαίρεση των πολυπόδων δεν απέδωσε και επανεμφανίστηκαν ή σε όσους έχουν βαριά συμπτωματολογία με έντονη δυσκολία αναπνοής και παράλληλο βρογχικό άσθμα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί υψηλό θεραπευτικό κόστος και επιβαρύνει σημαντικά τις δαπάνες υγείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο Ιωάννης Κωνσταντινίδης, καθηγητής Ω.Ρ.Λ. στο ΑΠΘ και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ρινολογίας και Φλεγμονωδών Παθήσεων Ανώτερου Αναπνευστικού, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

«Μετά από μακροχρόνια έρευνα, είναι γνωστός πλέον σε μεγάλο βαθμό ο μηχανισμός ανάπτυξης και δημιουργίας των φλεγμονωδών και αλλεργικών νοσημάτων ρινός με ή χωρίς δημιουργία πολυπόδων. Όταν δημιουργείται φλεγμονή από εσωτερικό ή εξωτερικό παράγοντα (αλλεργιογόνο, μολυσμένο αέρα), ο οργανισμός παράγει ιντερλευκίνες, ουσίες που δίνουν εντολή να κινητοποιηθούν όλα τα αμυντικά κύτταρα, που είναι υπεύθυνα για την εξουδετέρωση των βλαβερών παραγόντων, που προκάλεσαν την φλεγμονή. Οι νέες θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα στην αντιμετώπιση των φλεγμονών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, έχουν την ιδιότητα να αδρανοποιούν τις ιντερλευκίνες, να κατευνάζουν τα συμπτώματα της φλεγμονής και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα με ή χωρίς ανάπτυξη πολυπόδων, υποτροπιάζοντες πολύποδες, όπως και αλλεργικών νοσημάτων», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης, με αφορμή το συμπόσιο, που έχει τίτλο «Ηωσινοφιλική φλεγμονή στο ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα», που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου.

Πηγή: iefimerida.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:14 - Δήμος και νοσοκομείο στα Γιαννιτσά απαξίωσαν ευεργέτες

10:12 - Σε δωρεά ειδικού οχήματος για παιδιά με αναπηρία στο δήμο Σητείας προχώρησε η Βουλή των Ελλήνων

10:06 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Κλειστό το ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς σήμερα Δευτέρα 17 Μαρτίου 2025

10:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Ολοκληρώθηκε σε μεγάλο βαθμό η κατασκευή του γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Πηγές Αραβησσού.

10:02 - ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:07 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: ‘Στόμα Υγειές, Νους Υγιής”

10:59 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓ. ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

10:58 - ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ (Β΄ ΣΤΑΣΗ)

10:05 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα ”Φυσικοθεραπεία σε όλες τις ηλικίες”

09:59 - Άμεσες απαντήσεις ώστε να διαλευκανθεί πλήρως η τραγική υπόθεση-φιάσκο της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη