Μεγάλες διατάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της αποποίησης κληρονομιάς, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία από τα ειρηνοδικεία της χώρας.
Η αποποίηση της κληρονομιάς είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος για να διασφαλιστεί ο κληρονόμος από τα χρέη του κληρονομούμενου, από τις απαιτήσεις των δανειστών του ή ακόμη και από την υποχρέωση να φορτωθεί τα βάρη της φορολόγησης και της συντήρησης του ακινήτου.
Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι σπεύδουν να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από τους γονείς και τους συγγενείς τους.
Στοιχεία προερχόμενα από τα Ειρηνοδικεία της χώρας για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017 σχετικά με τις αποποιήσεις κληρονομιών δείχνουν εκτόξευση των αποποιήσεων.
Το σύνολο των αποποιήσεων ανά έτος παρουσιάζει αυξητική τάση με 29.200 το 2013, 41.386 το 2014, 45.627 το 2015, 54.422 το 2016 και 130.000 το 2017!
Τα Ειρηνοδικεία με τις περισσότερες αποποιήσεις είναι: το Ειρηνοδικείο Αθηνών, το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, το Ειρηνοδικείο Πειραιά και το Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου!
Οι γονικές παροχές έχουν εξαφανιστεί από την αγορά και είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει κάποια κινητικότητα, παρά τη μείωση της φορολόγησης των γονικών παροχών.
Οι γονείς προτιμούν, αντί να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητο στα παιδιά τους, να τους αφήσουν την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς. Έτσι, η ακίνητη περιουσία, από πηγή ασφάλειας και στήριγμα της ελληνικής οικογένειας, αποτελεί πια πηγή προβλημάτων.
Η αποδοχή κληρονομιάς ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρχει υπερχρέωση και απαιτήσεις τρίτων είναι μια δύσκολη υπόθεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση κληρονομιάς ενός ακινήτου από θείους. Στην περίπτωση αυτή η φορολόγηση φτάνει το 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που σε αρκετές περιπτώσεις, λόγω της πτώσης των αξιών, αγγίζει την εμπορική του αξία. Πιο απλά, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αγοράσει ξανά το ακίνητο που κληρονομεί.
Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαΐου, 2018