Pellanet

Ιορδάνης Τζαμτζής: ”Με την τροπολογία για τη φορολόγηση των αγροτών ζητούμε δικαιοσύνη, όχι χάρες”

Στην Ολομέλεια της Βουλής, Ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, υποστήριξε την τροπολογία που κατέθεσε με άλλους 16 Βουλευτές της ΝΔ, για την φορολόγηση των αγροτών. Ο κ. Τζαμτζής στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εγκαλούμαστε ως Κυβέρνηση και ως συγκυβερνώντες Βουλευτές ότι θέλουμε με διάφορες ρυθμίσεις να σώσουμε τις καρέκλες μας. Αυτό που θέλω να απαντήσω είναι ότι άλλοι ακολουθούν τέτοιες πρακτικές, ψάχνοντας εδώ και εκεί να σώσουν τη δική τους καρέκλα.
Εμείς ακολουθούμε μία συγκεκριμένη δύσκολη πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε μιλώντας ειλικρινά στους πολίτες, χωρίς να υποσχόμαστε «λαγούς με πετραχήλια» και είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά που μπορούμε να προσφέρουμε. Δεν υποσχόμαστε σε κανέναν ότι αύριο το πρωί θα τρώει με χρυσά κουτάλια.
Όμως, είμαστε αυτή η Κυβέρνηση, η Συγκυβέρνηση που σηκώνει τεράστιο βάρος στις πλάτες της, που έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, σιγά-σιγά οδηγεί τη χώρα με σύνεση και συνέπεια στη μετά μνημόνιο εποχή και με σταθερά βήματα στην ανάπτυξη.
Στα πλαίσια αυτών των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων είναι και αυτό το νομοσχέδιο για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και τις διάφορες ρυθμίσεις που επιφέρει. Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναφερθώ περαιτέρω. Στηρίζω το νομοσχέδιο γιατί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κύριε Υπουργέ, θα σταθώ σε μία τροπολογία που έχουμε καταθέσει δεκαεπτά συνάδελφοι και που -πιστέψτε με- πολλοί ακόμα συνάδελφοι θα ήθελαν να την συνυπογράψουν. Είναι η τροπολογία με γενικό αριθμό 1996 και ειδικό 298 που αναφέρεται στη φορολόγηση των αγροτών.
Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το θέμα, επειδή δεχόμαστε πολλά χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ας αφήσουν τον αισχρό λαϊκισμό ακόμα και συνάδελφοι μέσα στην ίδια την παράταξη. Εμείς δεν λαϊκίζουμε! Στέλνω μήνυμα σε αυτούς τους συναδέλφους…
Φέρνουμε συγκεκριμένη πρόταση την οποία έχουμε συζητήσει από την αρχή του έτους, με τον τότε Γενικό Γραμματέα, τον κ. Θεοχάρη. Η πρότασή μας είχε γίνει δεκτή.
Τι λέει λοιπόν αυτή η τροπολογία; Λέει ξεκάθαρα ότι ο αγρότης δεν ζητάει χάρες. Αυτό που απαιτεί ο αγρότης είναι δικαιοσύνη στη φορολόγηση, τίποτα περισσότερο. Οι αγρότες δεν επαιτούν, ζητούν να υπάρξει δικαιοσύνη.
Αναφερόμαστε πρώτα απ' όλα στα μεροκάματα του αγρότη και της οικογένειάς του και λέμε να υπάρξει το αφορολόγητο όπως ακριβώς συμβαίνει στους μισθωτούς. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν ένας μισθωτός έχει 10.000 εισόδημα, με 22% φορολόγηση θα πληρώσει φόρο 2.200 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε το αφορολόγητο 2.100 ευρώ, θα πληρώσει
Ένας αγρότης με 10.000 ευρώ εισόδημα -που είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών- με 13% φορολόγηση, καλείται να πληρώσει 1.300 ευρώ. Δεν έχει κανένα αφορολόγητο αυτός.
Έρχομαι να σταθώ και σε ένα ακόμη. Ακόμη θα μπορούσαμε να πάμε και στην πρόταση, κύριε Υπουργέ, να πάει στο 50%. Επειδή έχει 26% ο ελεύθερος επαγγελματίας και 13% ο αγρότης, ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο μισθωτός έχουν 2.100, ας έχει ο αγρότης 1.050.
Είναι προτάσεις τις οποίες καταθέτουμε και είναι απόλυτα δικαιολογημένες και το καταλαβαίνετε αυτό. Είμαι σίγουρος ότι το καταλαβαίνετε. Τα έχουμε συζητήσει και ξέρω πολύ καλά ότι βλέπετε θετικά αυτές τις προτάσεις. Είναι προτάσεις που θα δώσουν λύσεις και δικαιοσύνη στη φορολόγηση των αγροτών.
Δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι αυτό της φορολόγησης τεκμηρίων διαβίωσης. Φορολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης είναι τα χωράφια τα οποία είναι εργαλεία. Φορολόγηση τεκμηρίων διαβίωσης είναι και το τρακτέρ; Είναι και τα μηχανήματα; Αν δεν τα έχει αυτά ο αγρότης, δεν υπάρχει. Δεν χρειάζεται να είμαι φωστήρας για να καταλάβω ότι δεν μπορεί να αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης το τρακτέρ του αγρότη, η φρέζα του, η πλατφόρμα του και τα εργαλεία του γενικά.
Και εδώ θέλω να σας επισημάνω ότι ισχύει το εξής: Έχουμε πάρα πολλές αναφορές από αγρότες ότι φορολογείται κανονικά η αποθήκη. Οι αγροτικές αποθήκες έχουν εξαιρεθεί και θα οδηγηθούμε όλοι -και εμού συμμετέχοντος σε αυτή τη διαδικασία- να κάνουμε έλεγχο στο Ε9.
Όμως, υπάρχει και το εξής: Σε κάποιες εφορίες ο έφορος λέει ότι εάν είναι η αποθήκη πάνω από 150 τετραγωνικά μέτρα, ας είναι και αγροτική, θα τη φορολογήσουμε. Έχει λογική αυτό;
Θέλω να σας πάω σε μία περίπτωση. Εγώ δεν χρειάζομαι πολύ μεγάλη αποθήκη. Ένας όμως βαμβακοκαλλιεργητής που έχει και μηχανή, με την οποία δουλεύει και τα δικά του και τα έξω, απαιτεί τεράστια αποθήκη, γιατί στην αποθήκη αυτή αποθηκεύει εκατό τόνους βαμβάκι. Είναι δυνατόν να του πούμε ότι αυτό δεν είναι αγροτική αποθήκη; Είναι κατά το δοκούν, κατά πώς θέλει ο κάθε έφορος να φορολογεί; Είναι δυνατόν να πάμε σε αυτή τη λογική; Θα πρέπει αυτό το θέμα να το δείτε.
Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στην συγκεκριμένη τροπολογία, αναφέρω μέχρι και παράδειγμα: Ένας αγρότης με κέρδος 5.000 ευρώ και τεκμήριο διαβίωσης 15.000 ευρώ, τα οποία είναι ελάχιστα για μία αγροτική οικογένεια, καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.950 ευρώ και αν συνυπολογιστεί και η προκαταβολή με 27,5%, τότε το ποσό -1.950 συν 536- φτάνει στα 2.486,25 ευρώ. Δηλαδή από το κέρδος των 5.000 ευρώ που έχει ο αγρότης, μείον τα 2.486,25, τού μένουν 2.513,75 ευρώ, για να επιβιώσει.
Τρίτο θέμα: Πότε θα γίνει κατανοητό ότι ο αγρότης δεν είναι έμπορος και δεν είναι επιτηδευματίας; Ο αγρότης είναι παραγωγός! Το 99,9% των αγροτών δεν εμπορεύονται τα προϊόντα τους. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να τα εμπορεύονται. Δεν έχουν τέτοια δυνατότητα όμως. Δεν είναι επιτηδευματίες. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή.
Τέταρτον, οι κοινοτικές ενισχύσεις: Σαράντα χρόνια από τότε που μπήκε η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριε Υπουργέ, δεν φορολογούνται οι κοινοτικές ενισχύσεις. Γιατί; Γιατί είναι συγκεκριμένου σκοπού. Είναι ενισχύσεις για τη συνέχιση της καλλιέργειας.
Δεν μπορούμε να πάμε στη λογική «σου κόβω τις ενισχύσεις». Εδώ είχαμε το απαράδεκτο, να μπαίνει η τράπεζα πρόσφατα με την κατάθεση της ενιαίας ενίσχυσης και να δημεύει τα χρήματα, να αρπάζει τα χρήματα του αγρότη και ενώ αυτός έχει υπολογίσει ότι θα πάρει 1.500 ευρώ για να πάει να πληρώσει τα φάρμακα και τα λιπάσματα και να μπορέσει να συνεχίσει την καλλιέργεια, δεν έχει βρει μέσα δεκάρα τσακιστή. Έλεος!
Το τέταρτο είναι η μη παρακράτηση των επιδοτήσεων, το οποίο και σας ανέφερα.
Το πέμπτο είναι η καταβολή προκαταβολής φόρου.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να εξηγήσω ένα θέμα. Σήμερα -θα πάρω παράδειγμα την περιοχή μου- οι αγρότες της Πέλλας, μία περιοχή η οποία κατά κύριο λόγο έχει ροδάκινο, είναι απλήρωτοι. Ο μήνας έχει 20 Νοεμβρίου και είναι απλήρωτοι. Είναι απλήρωτοι και για ζημιές του 2013 που έπαθαν και θα έπρεπε να έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ. Το κράτος, στη λογική των διαφόρων ποινών που βάζει, θα έπρεπε και αυτό να έχει την ποινή να δίνει τα χρήματα σε αυτούς έντοκα. Δεν το κάνει και δεν το ζητούν καν οι αγρότες.
Πού να βρουν, όμως, τα λεφτά; Όταν θα τους πληρώσει το κράτος μετά το νέο έτος, πού θα βρουν τα λεφτά να πληρώσουν τη φορολογία τους και να πληρώσουν και 27,5% προκαταβολή φόρου; Σας το ζητούμε, διότι μιλάμε επί συγκεκριμένων πραγμάτων, τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Απλήρωτοι είναι οι αγρότες μας. Αγώνα επιβίωσης κάνουν και περιμένουν πότε θα μπει η εξισωτική ενίσχυση, πότε θα μπει η ενιαία ενίσχυση να πάρουν πέντε φράγκα για να επιβιώσουν αυτοί και η οικογένειά τους.
Αυτό που θέλω να επισημάνω -και για το οποίο σας παρακαλώ πολύ- είναι ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Δεν είναι το ότι μειώσαμε την προκαταβολή φόρου στο 27,5%. Δεν έχουν τα λεφτά να πληρώσουν. Εγώ θέλω, κύριε Υπουργέ, να σας πω μία τελευταία κουβέντα. Υπάρχει η δυνατότητα -και το ξέρετε πολύ καλά- αυτά τα θέματα να ρυθμιστούν με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
Άσχετα αν η τροπολογία μας κατατέθηκε έγκαιρα, είναι εμπρόθεσμη, εγώ θεωρώ ότι καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει η δυνατότητα να υπάρξουν οι αλλαγές. Μπροστά μας σε λίγο καιρό θα έχουμε τη φορολόγηση των αγροτών και ας το ακούσουν από το Βήμα αυτό όλοι όσοι θέλουν να λένε ότι οι αγρότες δεν πληρώνουν. Οι αγρότες φορολογούνται πλέον κανονικά.
Αυτό που θέλω, λοιπόν, να τονίσω είναι ότι πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη με τις αλλαγές τις οποίες προτείνουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου, 2014


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:55 - Το φθινοπωρινό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στις 12 κοινότητες του Δήμου Δίου-Ολύμπου

17:53 - Μαθήματα Ζωής: Δωρεάν εκδήλωση για την ψυχική υγεία με θέμα «Τι μας εμποδίζει να ζήσουμε μια ζωή με ευχαρίστηση;» με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

13:18 - Απόφαση για την επέκταση της χρονικής περιόδου απαγόρευσης χρήσης πυρός έως 15-11-2024

13:16 - «Γιαννιτσά: Η πόλη της τέχνης» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Είμαι στον τόπο σου» της TV100

13:13 - Ρύθμιση οφειλών στο Δήμο Πέλλας

13:10 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

18:48 - Συλλήψεις για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών σε περιοχή της Πέλλας

18:45 - ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ»

18:44 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσεγγίζει τουριστικά το Βέλγιο και την Ολλανδία

14:14 - Δύο νέα έργα ασφαλτοστρώσεων δρόμων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας