Ο Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση :
«Αρνητική – δυστυχώς – για τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο αίτημα που υπέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, για χορήγηση κοινοτικής στρεμματικής αποζημίωσης στην καλλιέργεια ροδάκινου, που επλήγη από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.
Αλλά πώς να μην ήταν αρνητική η κατάληξη της όλης υπόθεση όταν :
Κατά τα άλλα, με την προσφιλή του μέθοδο του παραμυθιάσματος, ο κ. Απόστολου εκμεταλλευόμενος την αγωνία των ροδακινοπαραγωγών τους υποσχόταν εδώ και μήνες άλλοτε κοινοτική στρεμματική αποζημίωση, άλλοτε ενισχύσεις de minimis και άλλοτε ΠΣΕΑ. Έφθασε, μάλιστα, από το βήμα του Φεστιβάλ Ροδακίνου στη Βέροια, τον Ιούνιο του 2017, να δεσμευτεί ότι θα θέσει το ελληνικό αίτημα στις Βρυξέλλες στο επόμενο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης του Ιουλίου. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει 9 Συμβούλια υπουργών Γεωργίας και ούτε φωνή ούτε ακρόαση !
Ταυτόχρονα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σωρεία κυβερνητικών στελεχών περιφέρονταν ως άλλοι γυρολόγοι σε συσκέψεις των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών και υπόσχονταν λαγούς με πετραχήλια, φθάνοντας μάλιστα στο αισχρό σημείο να δηλώνουν ότι «ο φάκελος επί υπουργίας Καρασμάνη για τις ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο στις εξαγωγές απορρίφθηκε εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και ότι, «τα λεφτά που έδωσε ο Καρασμάνης ήταν παράνομα».
Και αυτό όταν σε όλους είναι γνωστό ότι μετά την κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2014, τις αλλεπάλληλες τοποθετήσεις του τότε υπουργού, Γιώργου Καρασμάνη, στα Συμβούλια υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο και κοστολογημένο φάκελο που στάλθηκε στην Κομισιόν για τις ζημιές που υπέστη η χώρα μας στις εξαγωγές ροδακίνων (συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ για εκείνη την περίοδο), η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως», εφαρμόστηκε ο κοινοτικός κανονισμός 1408/2013 και καταβλήθηκαν στους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς ενισχύσεις ήσσονος σημασίας 33 εκατ. ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, που οι εξαγωγές τους επλήγησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το ρωσικό εμπάργκο που ακολούθησε.
Παράλληλα, δόθηκε από την Κομισιόν η δυνατότητα (option) να διεκδικηθούν περαιτέρω ενισχύσεις για τις ζημιές από το εμπάργκο μέχρι του ποσού των 60 εκατ. ευρώ.
Όμως, ήταν ο κ. Αποστόλου εκείνος που παράτησε το θέμα των διεκδικήσεων στα συρτάρια του γραφείου του, δεν διεκδίκησε ποτέ τα επιπλέον 27 εκατ. ευρώ, ενώ καθυστέρησε τρία ολόκληρα χρόνια να προκηρύξει το μέτρο Μ9, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, για τη σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών, που θα βοηθούσε στην αναδιάρθρωση των ροδακινοκαλλιεργειών. Αντιθέτως, αντικατέστησε τις καθ΄ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με αναρμόδιους εξωθεσμικούς φορείς που χειρίστηκαν το «φάκελο ροδάκινα» και απλά αρκέστηκε κάθε καλοκαίρι στις αποσύρσεις ροδακίνων από την αγορά και στα ψίχουλα τις επισιτιστικής βοήθειας.
Όσον αφορά στο αίτημα που υπέβαλε για καταβολή κοινοτικής στρεμματικής αποζημίωσης στους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς άφησε τελείως ανεκμετάλλευτη όλη την προηγούμενη εμπειρία, τις κινήσεις και το ευνοϊκό κλίμα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε επιτευχθεί επί υπουργίας Καρασμάνη στο ανάλογο αίτημα, παρότι ο δρόμος και τα βήματα που είχαμε χαράξει τότε υπάρχουν καταγεγραμμένα σε 17 δελτία Τύπου (από τις 7 Ιουλίου 2014, έως τις 22 Ιανουαρίου 2015), τα οποία είναι ακόμα αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Έτσι, ο «φάκελος» Αποστόλου απορρίφθηκε από την Κομισιόν και όχι ο «φάκελος» Καρασμάνη. Οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί επί υπουργίας Καρασμάνη πήραν στρεμματικές ενισχύσεις και όχι επί υπουργίας Αποστόλου.
Όμως, οι ζημιές από το ρωσικό εμπάργκο συνεχίζονται. Και εδώ δεν χωρά καμία ολιγωρία, ούτε συγκλίσεις επιτροπών και παραεπιτροπών. Ο κ. Αποστόλου θα πρέπει εάν θέλει να λέγεται υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να «κινήσει γη και ουρανό» να βρει χρήματα και να αποζημιώσει τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, που δεν αντέχουν άλλο, προσέχοντας μάλιστα πως, η απόρριψη του αιτήματός του από την Κομισιόν ενδεχομένως να οδηγηθεί και σε απόρριψη της δυνατότητας χορήγησης de minimis ενισχύσεων.
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να επιβάλλει σιγή ιχθύος στους κυβερνητικούς γυρολόγους που, όπως παλιότερα πιπίλιζαν την «καραμέλα» της μη θέσπισης του μέτρου 17.3 από την προηγούμενη κυβέρνηση (παρότι γνώριζαν ότι σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν ενεργοποιήθηκε το μέτρο αυτό, γιατί απλά ποτέ δεν συστάθηκε το απαιτούμενο Ταμείο Αλληλοβοήθειας), τώρα μετά την απόρριψη του αιτήματος του κ. Αποστόλου πλασάρουν τη νέα «καραμέλα», της συνδεδεμένης ενίσχυσης και στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Όταν και πάλι πολύ καλά γνωρίζουν ή μήπως αγνοούν ότι, για να καθιερωθεί συνδεδεμένη ενίσχυση στο επιτραπέζιο (όπως εμείς θεσπίσαμε στο συμπύρηνο) θα πρέπει να συντρέχουν 3 προϋποθέσεις ή συνδυασμός αυτών. Δηλαδή, καλλιέργεια, παραγωγή και μέσες τιμές πώλησης σε επίπεδο παραγωγού να βαίνουν μειούμενες την προηγούμενη πενταετία. Και αυτό φυσικά δεν συνέβαινε την περίοδο 2009-2013, οπότε το 2014 ήταν αδύνατη η καθιέρωση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο επιτραπέζιο ροδάκινο.
Αντί, όμως, να πιπιλίζουν τη νέα «καραμέλα» καλύτερα θα ήταν να απολογηθούν γιατί δεν έθεσε η κυβέρνησή τους θέμα συνδεδεμένης ενίσχυσης στην πρόσφατη αναθεώρηση της ΚΑΠ και γιατί χάθηκαν σχεδόν 6 εκατ. ευρώ της συνδεδεμένης του συμπύρηνου ροδάκινου το 2015 και το 2016 και τα χρήματα επέστρεψαν στα ευρωπαϊκά Ταμεία».
Δημοσιεύτηκε στις Μάρτιος 14th, 2018