Pellanet

Ευρύτατες αλλαγές στο Δημόσιο τομέα αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο

το οποίο συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, χαρακτήρισε το 2011 χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Το χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά και οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η κατάργηση της Αγροφυλακής (σώμα που ιδρύθηκε επί ΝΔ) και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση υπηρεσιακού συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους.
Επίσης, η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία Επικουρικοί Πυροσβέστες, αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων. Επιπλέον συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξετασθεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες. Εξετάστηκε η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν μέχρι την Παρασκευή τις ιεραρχημένες προτάσεις τους στον τομέα ευθύνης τους και να ιεραρχήσουν και όλα τα άλλα θέματά τους, ώστε να μπουν σε ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Αναφερόμενος στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης, η συζήτηση για τον οποίο θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, τόνισε ότι ο μηχανισμός αυτός πρέπει να είναι ένας «έξυπνος μηχανισμός», ώστε «να μπορεί να αντιμετωπίσει την ψυχολογία των αγορών».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και έφερε το παράδειγμα του Ιρλανδού ομολόγου του, ο οποίος, αν και συντηρητικός, όπως είπε, δεν ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Καραμανλή, ο οποίος εγκατέλειψε το καράβι και πέταξε μια βόμβα στην επόμενη κυβέρνηση. Πήρε πάνω του όλη την ευθύνη, τόνισε, ώστε η επόμενη κυβέρνηση «να μη φορτωθεί τα λάθη του παρελθόντος».
Η συνεδρίαση του υπουργικού ξεκίνησε με την εισήγηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρουσίασε τις εκκρεμότητες του μνημονίου και μοίρασε φακέλους με τις υποχρεώσεις κάθε υπουργείου. Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κάθε υπουργός έχει ορίσει έναν διοικητικό υπάλληλο, γενικό διευθυντή οικονομικών, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την προώθηση και την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, σε συντονισμό με το υπουργείο Οικονομικών, τον πρωθυπουργό και τον Θόδωρο Πάγκαλο.

Αντιδράσεις
Για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Π.Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι 12 μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει τίποτα για την ανάπτυξη στη χώρα. «Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη», πρόσθεσε.
«Είναι μεγάλο ψέμα και αποπροσανατολισμός των εργαζομένων ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, με τη συναίνεση της ΝΔ, υπηρετούν τις ανάγκες του λαού» σχολίασε το ΚΚΕ. «Εκτός από απολύσεις και μειώσεις των μισθών, θα έχουν οδυνηρές συνέπειες για όλο το λαό, θα κάνουν πιο ακριβές και πιο υποβαθμισμένες τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και με το δημόσιο που οικοδόμησαν ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και με τις ιδιωτικοποιήσεις που προώθησαν τα τελευταία 20 χρόνια» πρόσθεσε.
«Για ποιες 'εκατό μέρες' μιλά ο πρωθυπουργός;» αναρωτιέται ο ΛΑΟΣ. «Δεν είναι ούτε καν σαράντα, με προϋπολογισμό, γιορτές και αργίες. Αυτά που δεν μπόρεσε να κάνει η κυβέρνηση σε 14 μήνες, νομίζει ότι θα τα κάνει σε ένα. Ματαιοπονεί» συμπληρώνει.
«Την ώρα που ο Πρωθυπουργός αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενες συσκέψεις διευθέτησης των αντιδράσεων του συστήματος των ΔΕΚΟ, στον ιδιωτικό τομέα χάνονται δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την ώρα που οι υπουργοί ψάχνουν καλύτερο συντονισμό η χώρα δεν έχει ακόμα αναπτυξιακό νόμο. Την ώρα που το κράτος φορολογεί αδυσώπητα το δημόσιο οφείλει σε τρίτους 1,755 εκατομμύρια Ευρώ. Την ώρα η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, προγράμματα του ΕΣΠΑ που είναι έτοιμα εδώ και 15 μήνες δεν υλοποιούνται. Επιτέλους, ας καταλάβει η κυβέρνηση ότι για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα δημιουργήσουν ανάπτυξη δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γ.Οικονόμου.
Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται. Προγραμματίζεται και προωθείται με θεσμικά και χρηματοδοτικά μέτρα. Στους 13 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ τίποτε το συγκεκριμένο δεν υπήρξε προς αυτή την κατεύθυνση. Όλο ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Αντιθέτως κυριαρχεί η ύφεση, η ανεργία, ο πληθωρισμός και η τεχνολογική οπισθοδρόμηση της παραγωγικής βάσης της χώρας» δήλωσαν από τη Δημοκρατική Αριστερά. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 25 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:27 - Μέρες παιδικού βιβλίου Ο Δημήτρης Μασλάμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

13:22 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

13:13 - Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη “Φλόγα της Μνήμης” για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

13:07 - ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:05 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ

13:02 - Λάκης Βασιλειάδης: Δέσμευση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης για το Δικαστικό Μέγαρο Γιαννιτσών – επί τάπητος η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών του ΣΔΙΤ για το Δικαστικό Μέγαρο Έδεσσας κατά την επίσκεψή του στην Πέλλα

12:58 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΛΕΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

12:57 - Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

12:56 - Ο Δήμος Έδεσσας ενημερώνει για την υποχρέωση κατάθεσης Υπεύθυνης Δήλωσης στο Εθνικό Μητρώο τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας

12:53 - Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος