Pellanet

Λουκέτο στα ΑΕΙ

Με «λουκέτο» απειλεί τώρα όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία διαπιστώνονται φαινόμενα οικογενειοκρατίας και νεποτισμού ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ι. Πανάρετος. Μετά την περίπτωση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το οποίο ζητήθηκε η κατάργησή του από τα όργανα διοίκησης του Ιδρύματος, θα ακολουθήσουν και άλλα τμήματα στα οποία παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα. «Οπουδήποτε αντιμετωπίζονται φαινόμενα με τέτοια ένταση όπως στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτά θα οδηγούν σε αντίστοιχες αποφάσεις» δηλώνει στο «Βήμα» ο κ. Πανάρετος. Και αναρωτιέται: «Γιατί οι διοικήσεις των πανεπιστημίων δεν είχαν σταματήσει τέτοια φαινόμενα τα προηγούμενα χρόνιαενώ τα προβλήματα τους είχαν υποδειχθεί;».
Το θέμα σχολίασε χθες και η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, η οποία και τόνισε: «Στη χώρα μας υπάρχουν νόμοι-διαδικασίες και θα χρησιμοποιηθούν ώστε να αποφευχθούν ακραία προβλήματα αναξιοκρατίας και διαφάνειας. Είμαι σίγουρη ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της διακρίνεται για το ήθος της και θα τη βρούμε συμπαραστάτη σε αυτή την προσπάθεια» κατέληξε η υπουργός Παιδείας.
Οπως είναι γνωστό, το υπουργείο Παιδείας ζήτησε τη γνώμη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών για την άμεση κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας ώστε να μην περιληφθεί στο μηχανογραφικό δελτίο του ερχόμενου έτους και την ένταξη των περίπου 1.500 φοιτητών του στο Τμήμα Θεολογίας του Ιδρύματος. Ο σχετικός φάκελος διαβιβάστηκε και στον Εισαγγελέα για να επιβληθούν και ποινικές κυρώσεις. Αιτία για τα παραπάνω είναι η «αποκατάσταση» ολόκληρης οικογένειας διδασκόντων στο εσωτερικό του τμήματος με διαδικασίες που καταγγέλλονται ως παράτυπες.

«Μείζον πρόβλημα στην Ελλάδα»
Από την πλευρά τους, η διοίκηση και οι φοιτητές του τμήματος αντέδρασαν χθες στην κίνηση του υφυπουργού Παιδείας. Οι φοιτητές της Κοινωνικής Θεολογίας κήρυξαν αποχή από τα μαθήματά τους ζητώντας να μην κλείσει το τμήμα και ο πρόεδρός του κ. Απ. Νικολαΐδης δήλωσε ότι το πρόβλημα που είχε προκύψει έχει «εκκαθαριστεί» εδώ και έναν χρόνο με την αποπομπή εκείνων που κατηγορήθηκαν για την υπόθεση. Ο κ. Νικολαΐδης σε δηλώσεις που έκανε χθες υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας χρησιμοποιεί το θέμα ως πρόφαση για να προωθήσει το σχέδιο του «Καλλικράτη» για τη συνένωση ή κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων.
Ο κ. Πανάρετος πάντως μιλώντας στο «Βήμα» συνέδεσε το θέμα της οικογενειοκρατίας με την εσωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων επαναλαμβάνοντας ότι ο τρόπος διοίκησής τους πρέπει να αλλάξει. «Δεν είναι από μόνο του κολάσιμο να υπάρχει μια συγγενική σχέση, ακόμη και γονική, σε ένα πανεπιστήμιο» δηλώνει ο κ. Πανάρετος μιλώντας στο «Βήμα». «Το θέμα προς εξέταση είναι σε τι βαθμό η εκλογή και η σταδιοδρομία του επιστήμονα εξαρτώνται και επηρεάζονται από αυτή την ειδική συγγενική σχέση. Δηλαδή, στέκει επιστημονικά αυτός ο άνθρωπος ανεξάρτητα από τη συγγενική του σχέση; Εχει κριθεί ποτέ σε "εξωτερικό" περιβάλλον; Τον έχουν εμπιστευθεί προηγουμένως με ακαδημαϊκές θέσεις και άλλα πανεπιστήμια; Είχε ποτέ προσφορές αντίστοιχων θέσεων με αυτήν που θέλει να καταλάβει σε άλλο πανεπιστήμιο από αυτό στο οποίο υπηρετεί ο συγγενής του; Τα ερωτήματα αυτά πρέπει να τίθενται σε εκλογές καθηγητών που ενέχουν κάθε μορφής συγγενική σχέση, ιδιαίτερα όμως τη γονική» συνεχίζει.
«Στα πανεπιστήμια του εξωτερικού με ακαδημαϊκή παράδοση οι εκλογές συγγενών δεν απαγορεύονται» αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας. «Ελέγχονται όμως ενδελεχώς οι παραπάνω προϋποθέσεις ακριβώς για να αποφεύγονται φαινόμενα ευνοιοκρατίας. Ειδικά όμως η γονική σχέση είναι εξαιρετικά σπάνια, σε βαθμό που δυσκολεύεται κανείς να βρει παραδείγματα, αν και υπάρχουν. Τέσσερα ζευγάρια καθηγητών σε ένα τμήμα
Α νησυχία επικρατεί από χθες στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μετά το αίτημα του υπουργείου για κλείσιμο τμημάτων στα οποία τα φαινόμενα νεποτισμού έχουν «διαβρώσει» την εκπαιδευτική πορεία τους. Οπως είναι γνωστό, μεγάλες σχολές όπως οι Ιατρικές ή τα Παιδαγωγικά Τμήματα στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία αποτελούν το κέντρο σειράς καταγγελιών για οικογενειοκρατία που αγγίζει το 50% των μελών τους. Σε Παιδαγωγικό Τμήμα πανεπιστημίου του κέντρου μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι εργάζονται τέσσερα ζευγάρια καθηγητών... Πολλές από τις ενστάσεις που φθάνουν καθημερινά στο υπουργείο Παιδείας αναφέρονται σε μια νέα μέθοδο οικογενειοκρατίας: καθηγητές προσλαμβάνουν τα παιδιά τους σε θέσεις συμβασιούχων 407 ή διοικητικών υπαλλήλων του κάθε ιδρύματος ώστε να απασχολούνται επαγγελματικά ώσπου να «αδειάσει» μια θέση στο διδακτικό τους προσωπικό.
Η εικόνα αυτή καταγράφεται σε πολλά ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πανεπιστημιακοί κατήγγειλαν πρόσφατα τη συγκρότηση παράτυπων εκλεκτορικών σωμάτων αλλά και την... απόκρυψη υποψηφίων που απειλούσαν την εκλογή συγκεκριμένων ατόμων.

Δημοσιεύτηκε στις 24 Νοεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:05 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

17:43 - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!

17:41 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ

17:39 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η Πέλλα μπορεί να είναι συνώνυμο της Πράσινης Ανάπτυξης, με οικολογικές δράσεις και καινοτομίες που προωθούμε»

17:36 - Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

17:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Προκήρυξη επιπλέον Θέσεων για Ειδικευμένους Ιατρούς του ΕΣΥ – 2 Θέσεις για το Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας – Γιαννιτσών)

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ