Pellanet

Με ουρλιαχτά, αποχωρήσεις και άφθονο σόου μειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα

Από εκρηκτική ατμόσφαιρα διαρκών αντεγκλήσεων και φραστικών αντιπαραθέσεων χαρακτηρίσθηκε στη Βουλή η ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας για τις τιμές των φαρμάκων. Η επίμαχη τροπολογία πέρασε με διηρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με τις ψήφους δηλαδή των βουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ. Στην ψηφοφορία πήραν μέρος 246 βουλευτές. Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 164, «κατά», ψήφισαν 72 βουλευτές και 10 βουλευτές ψήφισαν «παρών». Παρών», στην τροπολογία δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ από την ονομαστική ψηφοφορία αποχώρησαν οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής.


Χωρίς συζήτηση

Της ψηφοφορίας δεν προηγήθηκε συζήτηση επί της ουσίας καθώς ο προεδρεύων του Σώματος Γ. Τραγάκης εκτίμησε ότι βάσει του Κανονισμού η αιτιολόγηση της ψήφου των κομμάτων έγινε σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Εκρηκτική ψηφοφορία στη Βουλή για τα φάρμακα Το φιτίλι άναψε όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ζήτησε να γίνει ξεχωριστή ψηφοφορία για κάθε ένα από τα πέντε άρθρα της τροπολογίας δεδομένου ότι το κόμμα του διαφωνεί μόνο με το άρθρο για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δεκτό από τον κ. Τραγάκη, γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ο τελευταίος κατήγγειλε τη διαδικασία ως γενόμενη κατά παράβαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαναγκάσθηκαν να πουν ή «ναι σε όλα» ή «όχι σε όλα». Εκρηκτική ψηφοφορία στη Βουλή για τα φάρμακα Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν ότι ψηφίζουν «ναι» στα άρθρα 1, 2, 3, 4 της τροπολογίας και «όχι» στο άρθρο 5 που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η ψήφος τους όμως, λογίζεται ως «όχι» επί του συνόλου της τροπολογίας, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Εσπευσμένως στο προεδρείο
Η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε ήταν τόσο οξυμμένη που ανάγκασε τον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να ανέβει στο βήμα για να προεδρεύσει την ώρα της ψηφοφορίας και να καλέσει τους βουλευτές να μη δημιουργούν «τεχνητή ένταση».

Εκρηκτική ψηφοφορία στη Βουλή για τα φάρμακα «Αρκετά χαλάσαμε την εικόνα του κοινοβουλίου για διαδικαστικό θέμα» επέμεινε ο κ. Μεϊμαράκης όταν βουλευτές από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεναν να απαντούν ότι ψηφίζουν τα άρθρα 1,2,3 και 4 της τροπολογίας, όχι στο άρθρο 5 της ίδιας τροπολογίας, και οι ψηφολέκτες να εγγράφουν "όχι στην τροπολογία".

Η ψηφοφορία διεξήχθη μετ΄ εμποδίων, μετά την απόρριψη του αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ψηφοφορία για κάθε άρθρο ξεχωριστά, όπως νωρίτερα είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση δια των κ.κ. Κουρουμπλή και Λαφαζάνη. Εκρηκτική ψηφοφορία στη Βουλή για τα φάρμακα Το γεγονός ότι η ψήφος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ λογίστηκε από το προεδρείο ως «όχι» επί της τροπολογίας αν και οι βουλευτές του κόμματος -κατά την ανάγνωση του καταλόγου- έλεγαν «"ναι" στα άρθρα 1,2,3 και 4 και "όχι" στο άρθρο 5», προκάλεσε νέες φραστικές αντεγκλήσεις και επιθέσεις από τα έδρανα.

Τα άρθρα στα οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «ναι» προβλέπουν, μεταξύ άλλων και τα εξής:
Με το άρθρο 1, τα συναπαρτίζοντα το ενιαίο και αυτοτελές ΝΠΔΔ Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, ανακτούν τη νομική τους αυτοτέλεια. Τα αυτοτελή Νοσοκομεία του ΕΣΥ, Παίδων Πεντέλης και Σισμανόγλειο- Αμαλία Φλέμιγκ διασυνδέονται και λειτουργούν υπό την εποπτεία ενιαίου συλλογικού οργάνου διοίκησης. Λαμβάνει, επίσης, μέριμνα για τα νοσοκομεία στις νησιωτικές περιοχές. Με το άρθρο 2 δίδεται δυνατότητα έκδοσης του οργανισμού λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης με Κοινή Υπουργική Απόφαση και όχι με τη χρονοβόρα διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος. Με το άρθρο 3 της τροπολογίας προβλέπεται ότι ο χρόνος διάρκειας σύμβασης των επικουρικών γιατρών, οι οποίοι τοποθετούνται σε άγονες, απομακρυσμένες νησιωτικές και προβληματικές περιοχές, μπορεί να ορίζεται ως τρία έτη και δίνονται κίνητρα προκειμένου να υπηρετήσουν γιατροί στις περιοχές αυτές. Με το άρθρο 4 της τροπολογίας, η Υγειονομική Περιφέρεια μπορεί να τηρεί κατάλογο επικουρικών γιατρών κατά ειδικότητα.
«Δεν υπάρχει νόμιμο αποτέλεσμα»
Αμέσως μετά το πέρας της ψηφοφορίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης ανέγνωσε δήλωση της ΚΟ (σ.σ. υπογραφόμενη από τον γραμματέα της ΚΟ, Νίκο Βούτση και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους κ.κ Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Λαφαζάνη) δια της οποίας ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ως παράνομη και αντικανονιστκή την ψηφοφορία «εφόσον αυθαιρέτως στην συγκεκριμένη τροπολογία συμπεριλαμβάνονται πέντε διαφορετικά άρθρα, στα οποία δεν καταγράψατε τις διαφορετικές ψήφους των βουλευτών μας. Νόμιμο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δεν υπάρχει και δεν θα γίνει δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ η φαλκίδευση της ψήφου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δήλωση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η τροπολογία έχει ψηφιστεί από 164 βουλευτές και άρα από πουθενά δεν προκύπτει ότι το αποτέλεσμα δεν είναι νόμιμο.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Νοεμβρίου, 2013


Σχόλια