για την πορεία του ελλείμματος, το οποίο κατά τα φαινόμενα κλείνει πάνω από το 9%, απαιτώντας περίπου 4,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος με περιστολή δαπανών, χωρίς να θιχτούν μισθοί και συντάξεις. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα τον έχει η τρόικα, με την οποία ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ανάβοντας νέες «φωτιές», προτείνει να επαναδιαπραγματευτεί η κυβέρνηση όρους του μνημονίου.
Έλλειμμα πάνω από 9%, πιθανώς και σε διψήφιο ποσοστό, περιέγραψε τη Δευτέρα από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι το έλλειμμα για το 2010 θα είναι μειωμένο κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Με δεδομένο ότι το έλλειμμα του 2009 αναμένεται να κλείσει πάνω από το 15% - 15,5% μετά την αναμενόμενη αναθεώρηση, ο φετινός στόχος του 8,1% του ΑΕΠ (ή 18,5 δισ. ευρώ) μοιάζει ανέφικτος, δεδομένης και της υστέρησης που παρατηρείται στα έσοδα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ επεσήμανε ξεκάθαρα την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, «δεδομένης της ύφεσης το 2010».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μην υπάρξουν μέτρα «τέτοια που να περιλαμβάνουν μισθούς, συντάξεις και φορολογικά βάρη». Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Γιώργος Πεταλωτής, μελετάται περαιτέρω περικοπή δαπανών του Δημοσίου, αποκλείοντας πάντως την περίπτωση να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι.
Η αντιπολίτευση θεωρεί αντίθετα ότι νέα επώδυνα μέτρα έρχονται μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ψεύδεται όταν επιβεβαιώνει για το αντίθετο.
«Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε αυτό που επιμελώς αποκρυπτόταν όλες αυτές τις ημέρες. Αυτό που, με εκβιαστικά και θολά διλήμματα, επιζήμια για τη σταθερότητα της χώρας, προσπάθησε να καλύψει η κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρα.
«Βόμβα» Καστανίδη για επαναδιαπραγμάτευση
Την ίδια ώρα, «φωτιές» άναψε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, ο οποίος με δήλωση - βόμβα πρότεινε ευθέως να επαναδιαπραγματευτεί η κυβέρνηση όρους του μνημονίου, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή σε μακρύτερο χρόνο, κάνοντας λόγο για «εμμονές» της τρόικας οι οποίες βυθίζουν τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων μας με τους δανειστές μας, να επαναδιαπραγματευτούμε συγκεκριμένους όρους του μνημονίου. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Υπάρχει μια εμμονή όχι τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο από την πλευρά της Ευρώπης να τηρηθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2013, μείωσης του ελλείμματος. Αυτή η εμμονή οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση. Όσο, λοιπόν, πιέζουμε σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα και είμαστε στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, τόσα λιγότερα έσοδα θα έχουμε» είπε ο κ. Καστανίδης στον Realfm.
«Η επαναδιαπραγμάτευση του όρου του μνημονίου είναι ότι ενδεχομένως χρειάζεται να γίνει με ηπιότερους ρυθμούς και σε μακρύτερο χρόνο η μείωση του ελλείμματος», συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οποίος κατέθεσε και την άποψή του για το μήνυμα του εκλογικού αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής, ότι οι αντοχές των πολιτών εξαντλούνται:
«Αυτό το οποίο διάβασα είναι ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται πως αναλαμβάνει υπέρμετρα βάρη στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο λένε - και δεν ερμηνεύω με βάση την κυβερνητική επιθυμία, προσπαθώ να ερμηνεύω ως πολιτικός που θέλει να διαβάσει καθαρά το μήνυμα - οι πολίτες ότι επιβαρυνόμαστε και δεν θέλουμε άλλη τέτοια επιβάρυνση».
Το βράδυ, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alter, ο κ. Καστανίδης επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, σημείωσε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός το είχε αφήσει ανοιχτό πως θα επαναδιαπραγματευτεί τους επαχθείς όρους».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για την τοποθέτηση Καστανίδη, δήλωσε ότι δεν προβλέπεται καμία αλλαγή πολιτικής. «Έχουμε βάλει στόχους. Αυτούς τους στόχους τους τηρούμε απαρέγκλιτα. Είναι ισχυρή η πεποίθησή μας και υπολογισμένο ότι θα βγούμε από την κρίση εφ' όσον τηρούμε αυτούς τους στόχους. Συνεπώς, δεν προβλέπουμε να υπάρχει καμία αλλαγή πολιτικής, ως προς αυτά που είπατε. Και φυσικά, οτιδήποτε θα μας έβγαζε έξω από αυτούς τους στόχους, ψάχνοντας και διερευνώντας οτιδήποτε άλλο, δεν θα βοηθούσε την προσπάθεια που κάνουμε» είπε ο κ. Πεταλωτής.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για ομολογία και από πλευράς της κυβέρνησης των αδιεξόδων του μνημονίου. «Το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, υποχρεώνονται να παραδεχθούν ότι χρειάζεται 'επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου'. Δηλαδή, ομολογούν ότι το Μνημόνιο, που υπέγραψε ο Πρωθυπουργός, οδηγεί τη χώρα μας σε δραματικά αδιέξοδα. Και γι΄ αυτό ομιλούν για αλλαγή των όρων» δήλωσε ο κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.
«Έχει προηγηθεί, βεβαίως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στη διακαναλική του συνέντευξη αναφέρθηκε σε 'επαναδιαπραγμάτευση των επαχθών όρων του Μνημονίου'. Όταν, λοιπόν, η ίδια η κυβέρνηση - έστω και αργοπορημένα - διαπιστώνει τα δραματικά αδιέξοδα της πολιτικής του Μνημονίου, γιατί κατηγορεί τη ΝΔ, που ζήτησε από τον Ελληνικό λαό να στείλει μήνυμα για την καταδίκη αυτής της πολιτικής και για την ανάγκη να αλλάξουμε αμέσως πορεία; Σε κάθε περίπτωση, το σωστό μήνυμα εστάλη από τον Ελληνικό λαό και η κυβέρνηση έχει καθήκον να το καταλάβει και να αλλάξει αμέσως πολιτική» κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου, 2010