Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων λόγω γρίπης Α(Η1Ν1) καταγράφεται στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εκδήλωσαν έπειτα από τη νόσησή τους με γρίπη, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων σε 100. Παράλληλα, 126 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας, ενώ υπερπλήρεις είναι οι Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης -όπου κυριαρχεί φέτος το πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1)- βρίσκεται στην κορύφωσή του σε ό,τι αφορά την εξάπλωση της νόσου, αλλά όχι ως προς τις επιπτώσεις της. Έτσι, παραμένουν σε εγρήγορση, μέχρι να ολοκληρωθεί η υποχώρηση του κύματος, καθώς στη διάρκεια αυτής της φάσης, που αναμένεται να διαρκέσει άλλες έξι εβδομάδες, θα φανεί το πραγματικό μέγεθος της «καταστροφής».
Όπως ανέφεραν τη Δευτέρα σε συνέντευξή τους, οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η έξαρση (peak) της γρίπης στην κοινότητα καταγράφηκε την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου και στις ΜΕΘ μία εβδομάδα αργότερα -συγκεκριμένα, τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έγιναν 80 εισαγωγές ασθενών σε Εντατική, που είναι ο μέγιστος αριθμός περιστατικών σε ΜΕΘ στη διάρκεια της γρίπης.
Σε δύο με τέσσερις εβδομάδες το «peak» των θανάτων
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, ο μέγιστος αριθμός απωλειών εξαιτίας της γρίπης δεν έχει καταγραφεί ακόμη -θα αποτυπωθεί το επόμενο 15νθήμερο, οπότε και αναμένεται το «peak» της γρίπης στις Εντατικές. Μάλιστα, θεωρούν ότι ο αριθμός των θανάτων θα ανέλθει στον αντίστοιχο της περυσινής πανδημικής περιόδου -είχαν αναφερθεί 144 θάνατοι. Η διαφορά βεβαίως είναι ότι φέτος υπάρχει συσσώρευση των περιστατικών γρίπης, όπως και των θανάτων, σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με πέρυσι.
Μοιραία η μη έγκαιρη έναρξη θεραπείας
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι σε σοβαρά περιστατικά γρίπης, κυρίως άτομα υψηλού κινδύνου με εκδηλώσεις γρίπης και υγιή άτομα με βαριά συμπτώματα γρίπης, παρατηρήθηκε μη έγκαιρη έναρξη θεραπευτικής αγωγής. Και κάλεσαν για μια ακόμη φορά τους νοσούντες να μην υποτιμούν τα συμπτώματα και να σπεύδουν στο γιατρό, ο οποίος και θα κρίνει εάν και πότε πρέπει να αρχίσουν την αγωγή με τα αντι-ιικά φάρμακα..
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το επιστημονικό εύρημα σε ό,τι αφορά τη φετινή συμπεριφορά της γρίπης Α(Η1Ν1) πως έχει σημειωθεί «μετακίνηση» της διάμεσης ηλικίας προσβολής από τη νόσο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με πέρυσι. «Χτυπά» άτομα με διάμεση ηλικία τα 54 έτη. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται ότι και φέτος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και σε νέα άτομα χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.
Εμβολιασμός της… τελευταίας στιγμής
Στη διάρκεια της συνέντευξης, ωστόσο, αναφέρθηκε ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες το κλίμα δυσπιστίας για το αντιγριπικό εμβόλιο άρχισε να αντιστρέφεται, με αποτέλεσμα να καταγραφεί μικρή αύξηση του πληθυσμού που έχει λάβει το εμβόλιο.
Έτσι, από το 5,9% του πληθυσμού που είχε αναφερθεί ότι έχει εμβολιαστική κάλυψη στις αρχές Φεβρουαρίου, το ποσοστό ανήλθε πλέον σε 8.5%. Σε ό,τι αφορά δε τα άτομα με χρόνια νοσήματα, αγγίζει το 20,4% -παραμένει βεβαίως πολύ χαμηλό σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα ποσοστά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι πάνω από 50%.
Εξίσου χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο παρατηρήθηκαν και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, παρά τη σχετική εκστρατεία του ΥΥΚΑ και του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για τον συγκεκριμένο αυτό πληθυσμό τα τελευταία δύο έτη. PROTO THEMA
Δημοσιεύτηκε στις 22 Φεβρουαρίου, 2011