Το «Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας – Αρχιπέλαγος» πρόκειται να δημιουργήσει το πρώτο κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών που μεγάλωσαν σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Το Ινστιτούτο θα εκμεταλλευτεί τα ήρεμα, φιλικά νερά του Αιγαίου για να απελευθερώνει τα φοβισμένα δελφίνια. Το Κέντρο δημιουργείται σε έναν πανέμορφο, μικρό κόλπο που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και θα βοηθήσει επιτέλους στον τερματισμό της εκμετάλλευσης των δελφινιών στους ζωολογικούς κήπους όλου του κόσμου.
Κάτι επίσης πολύ ενδιαφέρον είναι πως η Booking. com αποφάσισε να αποκλείσει από την πλατφόρμα της την πώληση εισιτηρίων για δελφινάρια και παρόμοια μέρη σε όλο τον κόσμο και παράλληλα χρηματοδοτεί ένα μεγάλο μέρος της συνολικής δαπάνης δημιουργίας του καταφυγίου.
Η διευθύντρια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κα. Αναστασία Μήλιου δήλωσε σε εφημερίδα: «Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρώτο παγκοσμίως Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής στο Αιγαίο, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιτύχουμε ένα μεγάλο στόχο, αλλά ταυτόχρονα να τιμήσουμε και την ελληνική πολιτισμική κληρονομιά. Η Ελλάδα υπήρξε η πρώτη χώρα που θεσμοθέτησε την προστασία των δελφινιών πριν 2500 χρόνια!»
Τα τελευταία χρόνια, είναι όλο και περισσότερες οι αντιδράσεις των οργανώσεων αλλά και του απλού κόσμου απέναντι σε παραστάσεις με δελφίνια που έχουν στόχο την διασκέδαση παιδιών και μεγάλων ειδικά σε θαλάσσια πάρκα. Αυτά τα φιλικά ζώα ζουν όμως σε αιχμαλωσία και δεν έχουν αναπτύξει επαρκώς την ικανότητα να κυνηγούν για την τροφή τους.
Αυτό σημαίνει πως αν αφεθούν ελεύθερα, θα πεθάνουν μέσα σε λίγο καιρό, αφού δεν έχουν τα εργαλεία επιβίωσης που χρειάζονται. Όταν, λοιπόν, αυτά τα θαλάσσια κέντρα κλείνουν, τα δελφίνια μην μπορώντας να απελευθερωθούν, μεταφέρονται σε άλλα κέντρα, δηλαδή συνεχίζουν να ζουν σε αιχμαλωσία.
Το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος» έχει έναν υψηλό σκοπό: να δημιουργήσει μια προστατευμένη περιοχή, η οποία θα φιλοξενεί αυτά τα δελφίνια μέχρι να είναι έντομα να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα.
«Σήμερα, σε όλο τον κόσμο τελούν υπό αιχμαλωσία 2.913 δελφίνια. Αυτά θέλουμε να απελευθερωθούν, διότι είναι επιστημονικά διαπιστωμένο ότι ως πλάσματα διαθέτουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης και στην αιχμαλωσία υποφέρουν» εξηγεί η κα. Μήλιου.
Τη δημιουργία του καταφυγίου υποστηρίζει και η δημοτική αρχή Λειψών. Ο δήμαρχος Φώτης Μάγγος διαβεβαίωσε πως συνεργάζεται πλήρως με το ινστιτούτο: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τις δράσεις του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος και προσπαθούμε να δίνουμε άμεσα όλες τις αδειοδοτήσεις και να εκδίδουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του Καταφυγίου», δήλωσε στην Δημοκρατική.
enallaktikidrasi.com
Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουνίου, 2019