Συνεχίζεται για 18η χρονιά η επιτυχημένη σειρά των ομιλιών «Αστέρια και Άνθρωποι στη νέα χιλιετία» που διοργανώνουν ο Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου - παράρτημα Νάουσας.
Η επόμενη ομιλία με τίτλο «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Τι γνωρίζουμε κι τι αναμένεται να μάθουμε για τον αρχαίο αυτό αστρονομικό υπολογιστή» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 20:00 στην αίθουσα ομιλιών του Πολυχώρου Πολιτισμού «Χρήστος Λαναράς» (Βέτλανς).
Ομιλητής θα είναι ο κ. Σταύρος Αυγολούπης, ο οποίος υπηρέτησε Καθηγητής Αστρονομίας στο Α.Π.Θ. στην ερευνητική κατεύθυνση «Παρατηρησιακή Αστρονομία και η Αστρονομία στην Εκπαίδευση». Διήλθε όλες τις πανεπιστημιακές βαθμίδες εξέλιξης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο υπηρέτησε χωρίς καμία διακοπή για 41 ολόκληρα έτη.
Η UNESCO με πρόταση και του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ, ανακήρυξε το 2016 σε «Παγκόσμιο Έτος Αριστοτέλη», διότι συμπληρώθηκαν 2400 χρόνια από τη γέννηση του φιλοσόφου Αριστοτέλη στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής το 384 π.Χ.
Η Αστρονομία ανήκει στις Φυσικές Επιστήμες και ο Αριστοτέλης θεωρείται ως ο πιο γνωστός φυσικός φιλόσοφος. Ο δάσκαλός του ο Πλάτωνας συμπεριελάμβανε μάλιστα την Αστρονομία στους τέσσερις κλάδους των Μαθηματικών και τη θεωρούσε κύριο συστατικό της Εκπαίδευσης. Από το «Περί Ουρανού» έργο του Αριστοτέλη επιλέχθηκαν μερικά αποσπάσματα και έτσι δημιουργήθηκαν τέσσερις ενότητες που αναφέρονται:
Α)στο Αριστοτελικό Γεωκεντρικό – Ανθρωποκεντρικό Κοσμολογικό Σύστημα
Β)στην σφαιρικότητα της Γης
Γ) στις περί μεσότητας αντιλήψεις του Αριστοτέλη, και
Δ) στην «πεμπτουσία» του Αριστοτέλη ως Πέμπτη Θεμελιώδη Δύναμη, που κυβερνά το Σύμπαν.
Δημοσιεύτηκε στις 13 Φεβρουαρίου, 2018