Pellanet

Η Στέβια στο προσκήνιο

Η καλλιέργεια της στέβια ή «νέας ζάχαρης», όπως αποκαλείται, χωρίς θερμίδες, θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των θεμάτων της εθνικής συνάντησης για τη χάραξη στρατηγικής στον τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, στο πλαίσιο υποστήριξης και προώθησης καινοτόμων καλλιεργειών, διερευνούν τις δυνατότητες που προσφέρει η καλλιέργεια της στέβιας στην Ελλάδα για εμπορική χρήση, αλλά και την ένταξή της σε προγράμματα του Β' πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την επερχόμενη περίοδο. Η στέβια καλλιεργείται στη Λατινική Αμερική, όπου σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Παραγουάη απαντάται κι ως αυτοφυές φυτό, αν κι ο μεγαλύτερος καλλιεργητής σήμερα είναι η Κίνα. Το εν λόγω φυτό χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό για περισσότερο από 400 χρόνια. Στην Ευρώπη, για την καλλιέργεια του έχει συσταθεί ο οργανισμός Europa Stevia, ενώ μόλις τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ επέτρεψε τη χρήση της σε 31 κατηγορίες τροφίμων. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «η καλλιέργεια της στέβιας μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση σε διάφορες περιοχές, κυρίως πρώην καπνοπαραγωγικές, αφού απαιτεί παρόμοιους χειρισμούς με την καλλιέργεια του καπνού. Σε πειράματα που έχουν γίνει στην Ελλάδα, διαπιστώθηκε ότι η απόδοση σε ξερά φύλλα μπορεί να φτάσει και τα 500 κιλά το στρέμμα, ενώ οικονομικά βιώσιμη θεωρείται μια απόδοση από 200 κιλά και πάνω ανά στρέμμα». Με βάση, δε, τα στοιχεία που έχει παρουσιάσει κατά καιρούς αλλά αναφέρει και σε σχετικά του βιβλία, ο γεωπόνος Παύλος Καπόγλου, το κόστος παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 400- 500 ευρώ το στρέμμα (με τη σπορά όμως να γίνεται κάθε 4-5 χρόνια) και το ακαθάριστο γεωργικό εισόδημα διαμορφώνεται από 400 έως 1.000 ευρώ το στρέμμα. Η καλλιέργεια της στέβια στη χώρα μας, έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση της ως γλυκαντική ύλη σε τρόφιμα και ποτά, αναμένεται με είναι μία κερδοφόρα παραγωγή, εφόσον ξεκινήσει να παράγεται. Για την καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, που έχει πολλές χρήσεις, μίλησε στο ''ράδιο Πέλλα'' ο Γεωπόνος- ερευνητής, Παύλος Καπόγλου, που ασχολείται διεξοδικά με το θέμα. Σύμφωνα με τον κ. Καπόγλου, όσοι παραγωγοί ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν θα πρέπει να συνάψουν συμβόλαια με συγκεκριμένους φορείς. Για το θέμα αυτό μετά την Ημαθία θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια για όσους ενδιαφέρονται να τα παρακολουθήσουν και στα Γιαννιτσά, στις 12 και 19 Φεβρουαρίου, στον ιππικό όμιλο. Ήδη, πάντως, υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μεταξύ των οποίων και συνεταιριστικές οργανώσεις, που έχουν έλθει σε επαφή με τον κ. Καπόγλου οι οποίοι θέλουν να γίνουν φορείς καλλιέργειας και εμπορίας της στέβια. όπως οι εταιρείες αγοράς και εξαγωγών φύλλων καπνού.

Δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου, 2012


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:05 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

17:43 - Η Αθηναϊκή Ριβιέρα απογειώνεται: Τα υδροπλάνα επιστρέφουν μετά από 50 χρόνια!

17:41 - ΔΗΜΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ_ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ_ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΕΠ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΣΙΜΟΥΣ

17:39 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Η Πέλλα μπορεί να είναι συνώνυμο της Πράσινης Ανάπτυξης, με οικολογικές δράσεις και καινοτομίες που προωθούμε»

17:36 - Ι. ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΝΙΚΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ: ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

17:35 - Λάκης Βασιλειάδης: Προκήρυξη επιπλέον Θέσεων για Ειδικευμένους Ιατρούς του ΕΣΥ – 2 Θέσεις για το Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας – Γιαννιτσών)

16:15 - Κατεπείγουσα ανακοίνωση πολιτικής προστασίας Δήμου Αλμωπίας

16:12 - Ευχές Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιου για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά

16:08 - Συνάντηση Σταμενίτη – Ταχιάου για τα έργα υποδομής του Νομού Πέλλας

16:07 - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ