Μετά το σχέδιο για λουκέτο στις δημοτικές αστυνομίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο στόχος των αποχωρήσεων στο Δημόσιο επανέρχεται στην επικαιρότητα η φημολογία για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος της Κρύας Βρύσης. Ένα θέμα που δημιουργήθηκε από το 2010 και κατά καιρούς ερχόταν στην ''επιφάνεια''. Στις 14/12/2012 ο βουλευτής Γ. Καρασμάνης έθεσε υπόψη του Υπουργού Δημοσίας Τάξης σχετικό Υπόμνημα, επισημαίνοντάς του όλους τους ιδιαίτερους λόγους που συνηγορούν στην παραμονή και τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του συγκεκριμένου Αστυνομικού Τμήματος.
Απαντώντας στον Γιώργο Καρασμάνη, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης Ν. Δένδιας ανέφερε ότι βρίσκεται γενικά σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των στοιχείων για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα για το Α.Τ. Κρύας Βρύσης αναφέρει επί λέξει: « ... Σε ό,τι ειδικότερα αφορά στη λειτουργία του Αστυνομικού Τμήματος Κρύας Βρύσης, σας γνωρίζουμε ότι το ζήτημα αυτό, καθώς και όλα τα οργανωτικά θέματα θα εξετασθούν-ρυθμιστούν στο πλαίσιο της προαναφερθείσας διαδικασίας αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας κατά το πλέον πρόσφορο, για το υπηρεσιακό και ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, τρόπο. Επισημαίνεται δε, ότι επί του παρόντος ουδεμία απόφαση περί καταργήσεως ή μη της συγκεκριμένης Υπηρεσίας έχει ληφθεί.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, σας ενημερώνουμε ότι επί τη βάσει των σχετικών αξιολογικών εκτιμήσεων θα προκριθούν και θα πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, και ασφαλώς στην Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας, με γνώμονα την εύρεση της προσφορότερης λύσης για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων αστυνομικών αναγκών τόσο της Δημοτικής Ενότητας Κρύας Βρύσης όσο και της ευρύτερης περιοχής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας». Το ΑΤ Κρύας Βρύσης συστεγάζεται με το Δημοτικό Κατάστημα Κρύας Βρύσης.
Το οικόπεδο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης.
Εντωμεταξύ, όλοι λίγο πολύ, γνωρίζουμε ότι η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως αναδεικνύεται από πρόσφατα κρούσματα, πχ. προχθές
2 υπάλληλοι περιπτέρου είδαν τον χάρο με τα μάτια τους στην Κρύα Βρύση Πέλλας. Άγνωστος δράστης, πλησίασε στο περίπτερο και με την απειλή πιστολιού έκλεψε από τους δύο άτυχους υπαλλήλους το ποσό των 400 ευρώ και τράπηκε σε φυγή... άλλη περίπτωση και πάλι ένοπλης ληστείας σημειώθηκε σε κατάστημα τροφίμων από όπου άγνωστος άρπαξε 600 ευρώ... Τι θα γίνει αν φύγει το Αστυνομικό Τμήμα και γίνονται μόνο περιπολίες μία δύο φορές τη μέρα από αστυνομικούς Τμημάτων διπλανών δήμων; Ούτε να το φανταστούμε...
Επίσης με την απομάκρυνση του ΑΤ Κρύας Βρύσης δίνεται πλήγμα και στην οικονομική ζωή της πόλης, εφόσον θα αποχωρήσουν και οι δύο τράπεζες λόγω της μη ύπαρξης Αστυνομικού Τμήματος.
O Διευθυντής της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Γιαννιτσών Γ. Παπαπροδρόμου, μίλησε στη Χριστίνα Παπαδοπούλου για τη φήμη περί κατάργησης του Α.Τ. της Κρύας Βρύσης.
«Αυτή τη στιγμή επίσημα δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο Α.Τ. θα καταργηθεί ούτε έχω ακούσει κάτι για το Τμήμα της Κρύας Βρύσης.
Θα πρέπει να καταλάβουμε τη φιλοσοφία του Νόμου, τι θα καθιερώνει για όλη την Ελληνική Επικράτεια, πως θα αναγνωρίζεται η καλλικρατική πραγματικότητα και το κριτήριο για τη χωροθέτηση των υπηρεσιών να είναι πχ οι Δήμοι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας.
Για μένα προσωπικά το πιο κρίσιμο από όλα είναι όχι το πόσα Τμήματα έχουμε, αλλά το πόσο ο πολίτης έχει τον αστυνομικό δίπλα του την ώρα που τον χρειάζεται. Τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει πρακτικά πόσα κτίρια της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχουν, αλλά περιμένει να έχει το κράτος μια πιο καλή απόδοση και αποτελεσματικότητα στις ενέργειές του και εμείς να μπορούμε να είμαστε δίπλα του. Αυτό για μένα είναι το κριτήριο, το πώς αυτό θα διαμορφώνεται και θα κατασταλάξει, ώστε να είναι προϊόν συνεργασίας και διαλόγου.
Το ζήτημα είναι πως αυτή την εποχή βάση στοιχείων έχουμε κάποια κενά στον Νομό λόγω αποχωρήσεων. Μας ενισχύουν με κάποιες αποσπάσεις συναδέλφων αλλά και εμείς ενισχύουμε Τμήματα άλλων περιοχών. Το ενιαίο του χώρου σημαίνει πως όλα τα προβλήματα ξεκινάν από κάπου και καταλήγουν κάπου για παράδειγμα: Εάν έχουμε στα σύνορα μας μια μεγαλύτερη στεγανότητα σημαίνει πως θα έχουμε μια καλύτερη διαχείριση στο εσωτερικό, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι λύνονται και όλα τα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν από καιρό. Μια άλλη κλασική περίπτωση προβλημάτων είναι το θέμα διαχείρισης των κρατουμένων, θα αναφέρω χαρακτηριστικά πως οι χώροι κράτησης που έχουμε στα Αστυνομικά καταστήματα προορίζονται για ένα-δύο 24ωρα. Από εκεί και πέρα τα άτομα που έχει αποφασίσει η δικαιοσύνη να οδηγηθούν σε σωφρονιστικά καταστήματα θα πρέπει να είναι σε χώρους που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ως τότε όμως την πραγματικότητα την συναντούν τα κρατητήρια της Ελληνικής Αστυνομίας».
Αλλάζει ο χάρτης των Αστυνομικών Τμημάτων
Την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Αστυνομίας με ενίσχυση των υπηρεσιών ασφάλειας και πιο ευέλικτη δομή προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια.
Μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να αλλάξει ο χάρτης των αστυνομικών τμημάτων σε όλη τη χώρα, ενώ θα ιδρυθεί «υπερυπηρεσία» κατά της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Ο σχεδιασμός προβλέπει κατάργηση 6.700 κενών θέσεων και θέσπιση 200 θέσεων επιστημονικού προσωπικού.
Το νομοσχέδιο έχει δοθεί ήδη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αστυνομικών, στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στη ΔΗΜΑΡ προ της εξόδου της από την κυβέρνηση, ενώ στο προσεχές διάστημα θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται να ενταχθούν στην ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα ειδικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής, όπως των εναέριων μέσων, της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, καθώς και της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ). Η νέα αυτοτελής κεντρική υπηρεσία θα λάβει την επωνυμία Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
Ακόμη, θα συγκροτηθεί μία αναβαθμισμένη υπερυπηρεσία με αποστολή την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος (στη βάση της αρχής των συγκοινωνούντων δοχείων). Η υπηρεσία αυτή (επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης) θα έχει την επωνυμία Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας και θα εδρεύει στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ θα υπάρχει υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδας με έδρα στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως περιγράφεται, αποστολή της συγκεκριμένης διεύθυνσης θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.
Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος». Βασικός άξονας στο νέο διαρθρωτικό μοντέλο της Αστυνομίας, πάντως, είναι η άμεση σύνδεση των υπηρεσιών μεταξύ τους με στόχο να σπάσουν τα «στεγανά» και να οργανωθεί η «νέα ΕΛ.ΑΣ.» στη λογική της αλληλοσυμπλήρωσης και της διακλαδικής συνεργασίας. Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη διοικητική διάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών και τις αρμοδιότητες των επικεφαλής τους. Ορίζεται ακόμη ότι ο αρχηγός του Σώματος θα εξακολουθεί να ορίζεται από το ΚΥΣΕΑ και θα έχει διετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσής της για έναν επιπλέον χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στις 11 Ιουλίου, 2013