Συνεχίζεται η υστέρηση της χώρας μας στην ευρυζωνικότητα. Μελέτη του ΟΟΣΑ κατατάσσει την Ελλάδα προτελευταία ανάμεσα σε 36 χώρες στην ευρυζωνικότητα μέσω κινητού, ενώ σε ό,τι αφορά τις εξελιγμένες ευρυζωνικές συνδέσεις οπτικής ίνας, η χώρα είναι ο απόλυτος ουραγός. Στον μόνο δείκτη που η Ελλάδα εμφανίζεται σε καλή θέση σε σχέση με τους εταίρους της στον ΟΟΣΑ, είναι στη διείσδυση των συμβατικών ευρυζωνικών συνδέσεων (χαλκού) όπου πλέον κατατάσσεται στη 17η θέση. Στη συγκεκριμένη αξιολόγηση περιλαμβάνονται και τα δύο υποψήφια μέλη της ζώνης του ΟΟΣΑ, η Κολομβία και η Λετονία.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στις 19 Φεβρουαρίου 2016. Τα στοιχεία ωστόσο αναφέρονται στο τέλος Ιουνίου 2015. Με βάση τα στοιχεία, η Ελλάδα διέθετε τον περασμένο Ιούνιο 3,3 εκατ. συνδέσεις σταθερού δικτύου και 4,8 εκατ. συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Με βάση αυτές τις επιδόσεις, η διείσδυση στον πληθυσμό της χώρας συνδέσεων σταθερής ανέρχεται στο 30% του πληθυσμού και των συνδέσεων κινητής πλησιάζει στο 44%. Η πρώτη επίδοση κατατάσσει την Ελλάδα στη 17η θέση και η δεύτερη στην 35η θέση. Μόνο η Ουγγαρία έχει αναλογικά λιγότερες ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας απ' ό,τι η Ελλάδα. Ακόμη και χώρες όπως η Κολομβία διαθέτουν υψηλότερη διείσδυση ευρυζωνικών συνδέσεων κινητής σε σχέση με τη χώρα μας. Αντίθετα, οι ευρυζωνικές συνδέσεις σταθερού δικτύου στη χώρα αυτή της Ν. Αμερικής αντιστοιχούν μόλις στο 11% του πληθυσμού.
Η Ελλάδα ακόμη υστερεί στις οπτικές ίνες, δηλαδή στις ευρυζωνικές συνδέσεις με υπερυψηλές ταχύτητες. Η χώρα κατατάσσεται 36η στη ζώνη του ΟΟΣΑ, καθώς οι συνδέσεις μέσω οπτικής ίνας δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες. Σε αντίστοιχη κατάσταση με την Ελλάδα βρίσκονται ακόμη και ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία. Μόνον οι ασιατικές χώρες εμφανίζουν υψηλά ποσοστά διείσδυσης των ευρυζωνικών συνδέσεων μέσω οπτικής ίνας. Στην Ιαπωνία το 72% των ευρυζωνικών συνδέσεων βασίζεται σε οπτική ίνα και στην Κορέα το 69%. Τρίτη στη ζώνη του ΟΟΣΑ κατατάσσεται η Σουηδία (48%), ενώ σχετικά υψηλά κατατάσσεται η Πορτογαλία (24%). Αντίθετα, χαμηλά κατατάσσεται η Γερμανία, όπου το 1% των συνδέσεων βασίζεται σε οπτικές ίνες. Πάντως, οι χώρες κινούνται στον αστερισμό των οπτικών ινών, δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο μέσο, το όριο που τίθεται στη μετάδοση δεδομένων είναι η ταχύτητα... του φωτός. Συνολικά το 5% του πληθυσμού της ζώνης του ΟΟΣΑ έχει πρόσβαση στο Internet μέσω οπτικής ίνας, και στην πράξη, ένας στους πέντε που έχει πρόσβαση στο Internet, αξιοποιεί την τεχνολογία της οπτικής ίνας.
Πηγή: kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 3 Μαρτίου, 2016