Κοινό μέτωπο ενάντια στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη λειτουργία νέων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων στις περιοχές τους συγκροτούν οι δήμαρχοι Δέλτα και Ωραιοκάστρου, ζητώντας παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργού, για να υπάρξει ισομερής κατανομή προσφυγικού πληθυσμού στο νομό. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η δυτική Θεσσαλονίκη υφίσταται ήδη πολύ μεγάλη επιβάρυνση, καθώς μαζί με το κέντρο στα Διαβατά και τους δυο ακόμα χώρους, που ετοιμάζονται σε Λαγκαδά και Βόλβη, θα φορτωθεί συνολικά πέντε κέντρα για την εγκατάσταση προσφύγων, ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης δεν λειτουργεί καμία τέτοια δομή.
Τα νέα σχέδια της κυβέρνησης, τα οποία προκάλεσαν την οργή των δημάρχων και των τοπικών τους κοινωνιών, αφορούν τη μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη σε βιομηχανικά κτίρια στο Καλοχώρι και τη Σίνδο, πλησίον της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.), καθώς και στο πρώην εργοστάσιο EXELKA στο Ωραιόκαστρο. Η επιχείρηση μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος, για την εγκατάσταση προσφύγων σε παλιά βιομηχανοστάσια βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μέρες και οργανώθηκε συντονισμένα από κυβέρνηση και ιδιώτες.
«Είναι απαράδεκτο να απαξιώνεται η τοπική αυτοδιοίκηση με εν κρυπτώ επιχειρήσεις. Είμαστε δημοκρατικά εκλεγμένοι, δεν είμαστε υποτακτικοί κανενός» σχολίασε δηκτικά ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού και της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ - ΚΜ), η οποία συνεδρίασε χθες εκτάκτως για το προσφυγικό ζήτημα και το σχεδιασμό των νέων προσφυγικών δομών σε περιοχές της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος κ. Φωτόπουλος υποστηρίζει ότι πλέον δήμος και κάτοικοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία μονομερή ενέργεια της κυβέρνησης για το προσφυγικό, όχι γιατί, όπως αναφέρει, οι χώροι που επιλέγονται είναι ακατάλληλοι και γειτνιάζουν με επαγγελματικούς χώρους, αλλά κυρίως γιατί οι πληθυσμοί των προσφύγων που η κυβέρνηση έχει φέρει στο δήμο Δέλτα είναι υπέρμετρα δυσανάλογοι με τον τοπικό πληθυσμό και σε καμία περίπτωση δεν πληροί τον όρο της αναλογικής κατανομής.
«Δεν δεχόμαστε την πολιτική τού 'αποφασίζομεν και διατάσσομεν'» τονίζει ο δήμαρχος και διαμηνύει ότι κάτοικοι και δήμος θα αγωνιστούν με κάθε νόμιμο τρόπο, για να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες στην περιοχή του Δέλτα, ενώ θα αγωνιστούν, όπως λέει, και για να αδειάσει το πρώην στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» από τους 2.500 πρόσφυγες.
Ωραιόκαστρο: Προκλητική κατανομή
Την έντονη δυσαρέσκεια του δήμου Ωραιοκάστρου για την κυβερνητική απόφαση για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων - μεταναστών στο πρώην εργοστάσιο EXELKA, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του, εκφράζει ο δήμαρχος Αστέριος Γαβότσης.
Με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς, ο δήμαρχος εκφράζει την κάθετη αντίδρασή του στη δημιουργία ενός νέου hot spot και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από το στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου», την ώρα που το πάγιο αίτημα τόσο της δημοτικής αρχής Ωραιοκάστρου όσο και της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για ισομερή κατανομή αγνοείται προκλητικά.
«Πώς είναι δυνατόν η ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης να προικίζεται συνεχώς με αναπτυξιακές υποδομές και η δυτική μονοδιάστατα να υφίσταται την απαξίωση και τη συνεχόμενη επιβάρυνση; Είναι απαράδεκτο ο δήμος και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου να ενημερώνονται από σύμπτωση για τη δημιουργία του κέντρου και οι δημότες να ρωτούν τη δημοτική αρχή και κανείς να μην έχει την παραμικρή γνώση του θέματος και καμία επίσημη ενημέρωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης, ο οποίος απέστειλε σχετικές επιστολές και στους βουλευτές της Β' περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ζητώντας να καταθέσουν σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή.
ΠΕΔ-ΚΜ: Συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το προσφυγικό
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητά το δ.σ. της περιφερειακής ένωσης δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με το προσφυγικό, αλλά και να του καταθέσουν τις συνολικές προτάσεις που αφορούν τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στη διάρκεια χθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔ-ΚΜ τα μέλη του οργάνου τόνισαν μεταξύ άλλων ότι οι συνεχείς προσπάθειες συμβολής των δήμων και της ΠΕΔ-ΚΜ για την οργανωμένη, ισόρροπη και χωρίς κραυγαλέες επιβαρύνσεις μεμονωμένων περιοχών αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης έχουν μείνει μέχρι τώρα αναπάντητες. Παράλληλα, όπως ανέφεραν, η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού της Ειδομένης οδηγεί σε νέους αιφνιδιασμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς χωρίς καμία ενημέρωση των οικείων δήμων διενεργείται ομαδική μεταφορά προσφυγικών πληθυσμών σε ορισμένους ΟΤΑ (Δέλτα, Ωραιόκαστρο, Λαγκαδά) και μόνο στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Γι' αυτό και η Ε.Ε. της ΠΕΔΚΜ επαναλαμβάνει την έκκληση και ζητά:
* Να ενημερωθεί η τοπική αυτοδιοίκηση για τον υπάρχοντα σχεδιασμό διαχείρισης των προσφυγικών ροών.
* Να σταματήσει η είσοδος και ηεγκατάσταση προσφυγικών πληθυσμών στην Κεντρική Μακεδονία, στην οποία συγκεντρώνεται το 60% των προσφύγων.
* Να προσδιορισθεί το ανώτατο όριο του αριθμού των προσφύγων, που μπορεί να φιλοξενηθεί, προσωρινά, σε κάθε περιφέρεια, ώστε, σε συνάρτηση και σε αναλογία με τα πληθυσμιακά χαρακτηριστικά της κάθε μιας να υπάρχει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή
* Να σταματήσει άμεσα η συλλήβδην μεταφορά προσφύγων από την Ειδομένη μόνο σε ορισμένους δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης
* Ειδικά για την περιοχή της Θεσσαλονίκης να προσδιοριστεί και να λειτουργήσει άμεσα έστω και ένας χώρος στην ανατολική πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος.
* Να ενισχυθεί η δύναμη των αστυνομικών υπηρεσιών σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και ιδιαίτερα στις περιοχές της προσωρινής εγκατάστασης των προσφύγων.
* Να διασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης στην περιοχή της Ειδομένης.
Πηγή: makthes.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28 Απριλίου, 2016