Την πεποίθησή του ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ, Χρήστου Ρώσσιου, περί μισθοδοσίας των υπαλλήλων, διαχείρισης ποσών και μέλλοντος της επιχείρησης «δεν έγιναν από πρόθεση, αλλά από άγνοια» διατύπωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης. Έσπευσε, ωστόσο, να προσθέσει πως «κανείς δεν δικαιούται να προβαίνει σε ανακριβείς δημόσιες δηλώσεις -όπως χορήγηση παραμεθορίου επιδόματος 400 και 600 ευρώ σε εργαζομένους στις κεντρικές υπηρεσίες και στο εργοστάσιο Σερρών- πόσο μάλλον ο πρόεδρος της βιομηχανίας, χωρίς προηγουμένως να έχει ελέγξει την εγκυρότητά τους».
Δηλώνοντας έκπληκτος από τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΒΖ, ο κ. Βαρκάκης υπογράμμισε ακόμη: «Θεωρούμε ότι τις κρίσιμες αυτές ημέρες που θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της εταιρείας, πρέπει να έχουμε αποκλειστικό στόχο την επιβίωση και την ανάπτυξή της, με απαραίτητη προϋπόθεση την σύμπνοια και την ειλικρινή συνεργασία εργαζομένων και διοίκησης». Πρόσθεσε: «Είναι αυτονόητο και δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι έχουμε πρόθεση να συμβάλουμε στον εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους της εταιρείας, καθώς και σε όποιο μέτρο χρειαστεί για την επιβίωσή της. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα της Τράπεζας Πειραιώς, εις βάρος της ΕΒΖ ΑΕ».
Επιπλέον ο κ. Βαρκάκης έκανε λόγο για «πάγια τακτική των κυβερνώντων» αναφερόμενος σε «στοχοποίηση των εργαζομένων και απόδοση ευθυνών σε αυτούς, για την καταστροφική πορεία της εταιρείας, κυρίως τα τελευταία χρόνια, αποσκοπώντας στην αποποίηση των δικών τους, αποκλειστικά, ευθυνών».
Εξάλλου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων Κεντρικών Υπηρεσιών στην ΕΒΖ, ανακοίνωση την οποία υπογράφουν και διευθυντικά στελέχη της ζαχαροβιομηχανίας, οι εργαζόμενοι αντικρούουν την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΕΒΖ, αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι ο μέσος όρος των καθαρών αποδοχών τους δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ/μήνα, πλην των εργαζομένων στην Ορεστιάδα, που λαμβάνουν παραμεθόριο επίδομα.
Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση δίνουν και τη δική τους εκδοχή για την περίπτωση του ποσού των 7 εκατ. ευρώ που κατατέθηκε σε δεσμευμένο λογαριασμό, για την πολιτική στην προμήθεια γεωργικών εφοδίων, αλλά και για την πρόταση της πιστώτριας τράπεζας σε σχέση με την εξυγίανση της βιομηχανίας, μέσω και της πώλησης των θυγατρικών στη Σερβία.
«Για το επίμαχο ποσό των 7.000.000 ευρώ, που αναφέρθηκε ότι πήγε σε δεσμευμένο λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς με σκόπιμη ενέργεια διοικητικών στελεχών, στερώντας από την εταιρεία χρηματικό πόρο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οποιαδήποτε ενέργεια των διοικητικών στελεχών έχει πάντοτε την έγκριση της Διοίκησης» τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:
«Όσον αφορά την προμήθεια γεωργικών εφοδίων ακολουθείται κατά γράμμα ο Κανονισμός Προμηθειών της Εταιρείας και πραγματοποιείται μειοδοτικός διαγωνισμός σε πανελλαδικό επίπεδο, διασφαλίζοντας πρωτίστως τα συμφέροντα της Εταιρείας, αλλά και του αγροτικού κόσμου, με σκοπό τη βελτιστοποίηση του καλλιεργητικού κόστους της τευτλοκαλλιέργειας της εταιρείας.
Ως προς την πρόθεση υιοθέτησης της πρότασης χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την πώληση των θυγατρικών τής Σερβίας θα πρέπει να τονιστεί ότι η οριστική αποδοχή της εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΕΒΖ. Οι θυγατρικές τής Σερβίας συνεισέφεραν και μπορούν να συνεισφέρουν ποικιλοτρόπως: μέσω κερδοφορίας και πληρωμής μερισμάτων, μέσω προμήθειας ζάχαρης σε ανταγωνιστική τιμή και μέσω συνεισφοράς στον ετήσιο τζίρο του Ομίλου.
Θεωρούμε ότι η υιοθέτηση της πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς θα πρέπει να διερευνηθεί ενδελεχώς εάν στηρίζεται σε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, το οποίο ανταποκρίνεται αφ'ενός μεν σε Ευρωπαϊκά πρότυπα και αφ΄ετέρου στις επερχόμενες εξελίξεις αναθεώρησης της ΚΟΑ Ζάχαρης (τέλος ποσοστώσεων). Οι ροές των μερισμάτων διακόπηκαν από τη Σερβία το 2013, λόγω σύστασης ενεχύρων από την πιστώτρια τράπεζα».
Δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου, 2016