Τεχνολογίες αιχμής
Όπως σημείωσε ο διευθυντής της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, Στέφανος Νταούκας, τα επόμενα τρία χρόνια, με τη συνδρομή των τεχνολογικών δυνατοτήτων και υπηρεσιών της NEUROPUBLIC, θα γίνεται συνεχής εξέταση και παρακολούθηση των καλλιεργητικών πρακτικών και θα δίνονται κλιματολογικά και εδαφολογικά δεδομένα σε αγροτεμάχια της περιοχής, που θα αποσκοπούν στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και στον προσδιορισμό των μελλοντικών καλλιεργητικών μεθόδων.
Οι αρχικές και ανεπίσημες παρατηρήσεις, για τα γενικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων από ορισμένες ποικιλίες, καταγράφουν υψηλό micronaire. Δηλαδή, παράγεται χοντρή ίνα, που μπορεί να οφείλεται στην ποικιλία κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ή στην τοποθεσία, και μικρότερο μήκος ίνας, κάτω από 28cm, που επηρεάζεται τόσο από τη διαχείριση της καλλιέργειας, όσο και από την ποικιλία. Επίσης, καταγράφηκαν μεγάλες διακυμάνσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ίδιων ποικιλιών από περιοχή σε περιοχή.«Εάν συνδυαστεί η γεωργία ακριβείας μαζί με την ποιότητα του βαμβακιού, θα υπάρχει διπλό κέρδος»
Όλα τα παραπάνω, όπως τονίστηκε, έχουν ως αποτέλεσμα την κατώτερη ποιότητα και το μικρότερο κέρδος για τον παραγωγό. Το θετικό είναι ότι όλα τα χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιωθούν με την ορθή διαχείριση, τη χρήση γεωργίας ακριβείας και την ορθή επιλογή ποικιλιών. Σημειώθηκε, πάντως, ότι για τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων απαιτείται επαναληψιμότητα των ελέγχων και συγκριτικά αποτελέσματα με άλλες χρονιές. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν, επίσης, από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Άγγελο Πατάκα, τα αποτελέσματα του μοντέλου γεωργίας ακριβείας, που εφαρμόστηκε σε αγροτεμάχια δύο περιοχών του Έβρου και της Θεσσαλίας σχετικά με την αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του παραγόμενου βαμβακιού.
Όπως ανέφερε, για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος απαιτείται, μεταξύ άλλων, ένα εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των ποικιλιών και καλή συνεργασία μεταξύ των παραγωγών, των εκκοκκιστών και όλων των εμπλεκομένων. «Γίνονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν όλα αυτά τα προβλήματα και το Εθνικό Κέντρο διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε όλη αυτήν προσπάθεια που κάνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος μέσα από ερευνητικά προγράμματα για να παρακολουθούμε ποια είναι η ποιότητα του βαμβακιού σε κάθε δέμα που παράγεται στα εργοστάσια, όπως και οι ποικιλίες που σποροπαράγονται στην Ελλάδα», είπε ο κ. Νταράουσε, προσθέτοντας πως είναι σημαντικά διαφορετικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις τέσσερις βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, με την καλύτερη ποιότητα να παράγεται στη Θεσσαλία και δευτερευόντως στην Κεντρική Μακεδονία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Ελλάδα παράγουμε πλέον χοντρή ίνα, με τον μέσο όρο να έχει αυξηθεί κατά μισή μονάδα και το micronaire να διαμορφώνεται στο 4,7, όπως στην περίπτωση της Θράκης και της Στερεάς Ελλάδας.
Δημοσιεύτηκε στις 6 Φεβρουαρίου, 2018