Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων η πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 – 2013, τους δικαιούχους που θα ενταχθούν στη Δράση 2.3 για Ολοκληρωμένη Διαχείριση ζαχαρότευτλων, στο πλαίσιο του Μέτρου 214 «Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις». Η σχετική μελέτη που έχει παρουσιασθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθορίζει πενταετή δέσμευση των δικαιούχων και τη διασφάλιση των πόρων μέχρι το τέλος της Προγραμματικής Περιόδου. Υπενθυμίζεται πως την ένταξη στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης πρότεινε με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης τον Δεκέμβριο του 2010. Στη σχετική επιστολή αφού τεκμηρίωνε με αναλυτικά στοιχεία την αναγκαιότητα ένταξης των ζαχαρότευτλων σε καθεστώς ολοκληρωμένης διαχείρισης ανέφερε: Όλα τα παραπάνω συνιστούν εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης (integrated crop management) η οποία σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε. παρέχει δυνατότητα ενίσχυσης των παραγωγών οι οποίοι εντάσσονται στο σχετικό Πρόγραμματης τάξης των 60€/στρέμμα (13,5 εκατ. ευρώ/έτος για την καλλιέργεια 225.000 στρεμμάτων τα οποία θα αποδώσουν την ποσότητα 158.000 τόνων ζάχαρης που αποτελεί την εθνική ποσόστωση) δηλαδή περίπου 9€/τόνο τεύτλων. Θα πρέπει λοιπόν άμεσα σε συνεργασία με το Υπουργείο Aγροτικής Ανάπτυξης να γίνουν οι σχετικές ενέργειες έτσι ώστε η τευτλοκαλλιέργεια να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης μέσω του οποίου θα λάβουν την στρεμματική ενίσχυση η οποία προβλέπεται. Η εφαρμογή της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης θα γίνεται από την Ε.Β.Ζ. Α.Ε. και θα πιστοποιείται από εξειδικευμένο Φορέα Πιστοποίησης (third party). Η υπαγωγή της τευτλοκαλλιέργειας στο καθεστώς της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης αποτελεί διέξοδο για την τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα αφού εκτός από την ενίσχυση του εισοδήματος των τευτλοκαλλιεργητών θα υπάρχει βελτίωση της παραγωγικότητας με αύξηση αποδόσεων και μείωση του κόστους παραγωγής καθώς και παραγωγή ζάχαρης εγγυημένης και ασφαλούς ποιότητας, η οποία θα έχει σαφή ποιοτική υπεροχή έναντι της εισαγόμενης ζάχαρης.
Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου, 2011