Pellanet

Δεν θα χρειασθεί να κάνουν ενστάσεις 22.000 αγρότες που είναι στον έλεγχο

Δεν απαιτείται να υποβάλλουν αίτημα αναθεώρησης (ένσταση) γεωργοί, οι οποίοι υπέβαλαν το 2015 αίτημα μεταβολών, για το οποίο εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου ή/και για τους οποίους εκκρεμεί ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού από το Υπουργείο Οικονομικών, καθότι θα ενημερωθούν με κάθε πρόσφορο μέσο για τη χορήγηση ή μη καθώς και για τον αριθμό και την μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αντώνης Μωϋσίδης.

Σύμφωνα με το άρθρο 23, της υπ' αριθμ. 104/7056/2015 ΥΑ, οι γεωργοί μπορούν να υποβάλλουν αίτηση αναθεώρησης εντός ενός ημερολογιακού μήνα από τη γνωστοποίηση με κάθε πρόσφορο μέσο των ατομικών πράξεων προσδιορισμού των προσωρινών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.

Δεδομένου ότι οι λεπτομέρειες υποβολής των αιτημάτων αναθεώρησης περιγράφονται στην εν λόγω εγκύκλιο, ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτημάτων αναθεώρησης για το έτος ενίσχυσης 2015 ορίζεται ένας ημερολογιακός μήνας από την δημοσίευση της εν λόγω εγκυκλίου, ήτοι η 18η Ιανουαρίου 2016.

Περί τους 22.000 αγρότες αφορά ο έλεγχος

Από τους 676.000 παραγωγούς για τους οποίους εκδόθηκαν προσωρινά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, πιστώθηκε την περασμένη Δευτέρα το 90% της εκκαθάρισης στους λογαριασμούς των 564.000 περίπου.

Σχεδόν 90.000 δικαιούνται βασική ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Εάν οι παραγωγοί συμπληρώσουν τα 250 ευρώ ως δικαιούμενη ενίσχυση, θα εισπράξουν στο ακέραιο τα χρήματά τους, διαφορετικά δεν θα εισπράξουν ενίσχυση.

Για τους υπόλοιπους 22.000 παραγωγούς βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος τόσο των αιτημάτων μεταβολών δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης όσο και ο έλεγχος για τον «ενεργό γεωργό» από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι παραγωγοί που κρίθηκαν μη δικαιούχοι με βάση το κριτήριο του ενεργού γεωργού ή λόγω μη ταυτοποίησης των στοιχείων τους θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα αναθεώρησης.

Η φετινή είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας KAΠ και ο υπολογισμός των δικαιωμάτων έγινε σε εντελώς διαφορετική βάση, ενώ και ο προϋπολογισμός, δηλαδή τα διαθέσιμα κονδύλια για τις ενισχύσεις, είναι λιγότερα από εκείνα της «παλιάς» ΚΑΠ περίπου κατά 15%.

Δημοσιεύτηκε στις Δεκέμβριος 21st, 2015


Σχόλια

pellanet facebook