Με τη φράση «αν έδινε λύσεις στο ασφαλιστικό, όπως να δεχόταν να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, αλλά και να μην επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη», σκιαγράφησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
«Δεν δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «του θέσαμε πάνω στο ασφαλιστικό ζήτημα, ακόμα και να πληρώσουμε βάσει των πάγιων εισφορών των σημερινών, και ας καταβάλλουμε περισσότερα με συντελεστή από 15 ως και 20% επιπλέον».
Αναφορικά με το θέμα του φορολογικού, ο κ. Δημητριάδης, που εκπροσωπούσε πέντε μπλόκα του Νομού Πέλλας, τόνισε ότι επισημάνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να παραμείνει ο συντελεστής στο 13%, να φύγουν το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, και το μόνο που μας είπε είναι ότι «θα κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει ένα μικρό αφορολόγητο ποσό για την προστασία των μικρών αγροτών». Διευκρίνισε δε ο κ. Δημητριάδης ότι, «όλα τα άλλα τα άφησε στον αέρα και κατάλαβα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τα βάρη να μεταφερθούν στα μεγάλα εισοδήματα».
Αναφορικά με τις δαπάνες, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν κοινό σημείο επαφής.
Όπως μας εξήγησε, οι συμμετέχοντες άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ζήτησαν να ισχύσουν «άπαντα τα έξοδα, όπως το θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες, που δουλεύουν στην ελληνική γη ως τουρίστες.
Όπως είπε, εμείς ζητήσαμε αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες να χαρακτηριστούν εργάτες γης, όπως επίσης και να θεωρείται πάγιο έξοδο για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η αγορά γης και ειδικότερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
Και στα δύο αυτά ζητήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός «ήταν θετικός», σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη. Περισσότερο θετικός συγκριτικά με άλλα ζητήματα εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και για ζητήματα κόστους παραγωγής, αφού σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «ναι μεν άφησε μετέωρο το θέμα με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά για την ηλεκτρική ενέργεια έθεσε ζήτημα ρύθμισης των προηγούμενων χρεών μας στη ΔΕΗ».
«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε σήμερα ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.
«Απογοητευμένος» από τις αποκρίσεις του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνει ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου στο Νησέλι Ημαθίας «Από μόνο το γεγονός, ότι δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μας, θέσαμε επί τάπητος στον έλληνα πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε, είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.
Δημοσιεύτηκε στις 23 Φεβρουαρίου, 2016