Pellanet

Ικανοποιημένος ο Τσίπρας, απογοητευμένοι οι αγρότες μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου

Αντιφατικά μηνύματα εκπέμπουν οι δύο πλευρές, κυβέρνηση και αγρότες, μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των μπλόκων με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ο Αλ. Τσίπρας εμφανίζεται σε αναρτήσεις του στο twitter αισιόδοξος για την στάση που θα τηρήσουν οι αγρότες οι οποίοι από την πλευρά τους δηλώνουν απογοητευμένοι από τη συνάντηση και περιγράφουν τις απόψεις των δυο πλευρών ως «ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά»

Επιμένουν και παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Δ. Μακεδονίας

Πιο αποφασισμένοι από ποτέ να παραμείνουν στα μπλόκα που έχουν στήσει εδώ και ένα μήνα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τον συντονιστή, Δημήτρη Μόσχο να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Εμμένουμε στις αρχικές μας θέσεις και ζητάμε να αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό, αλλά και να ληφθούν μέτρα προς την μείωση του κόστους παραγωγής, αφού σε αντίθετη περίπτωση ο πρωτογενής τομέας θα αφανιστεί, ιδίως οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι». Βέβαια, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «παραμένουμε με το βλέμμα καρφωμένο στις εξελίξεις στις επόμενες ημέρες, ενώ αναμένουμε και το κείμενο 25 σημείων που θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα η κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα».

Εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι μετά τη σημερινή σύσκεψη όχι μόνο δεν υπήρξε λύση στο αγροτικό «αλλά φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση όταν μιλά για ασφαλιστικό και φορολογικό δεν αναφέρεται σε προσχέδια, αλλά σε ειλημμένες αποφάσεις», ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χρησιμοποιώντας το επιχείρημα της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ούτε το αγροτικό πρόβλημα λύνεται, ούτε όμως και εμείς θα επιστρέψουμε στα σπίτια μας».

Για το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που δίνει η κυβέρνηση, ο κ. Μόσχος τόνισε πως «χωρίς να δούμε άλλες παραμέτρους του φορολογικού, αυτό το νούμερο δεν σημαίνει κάτι», και πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι δόθηκε με στόχο να δουλέψει ο κοινωνικός αυτοματισμός».

Επιπλέον, μας τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα του ασφαλιστικού, «η κυβέρνηση συνεχίζει να μιλά για τις κλίμακες 16% και 20% χωρίς να αναφέρεται ουσιαστικά στο 7,95% της ιατροφαρμακευτικής», και στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε, «όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση δεν αλλάζει κανένα σημείο από το προσχέδιο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα».

Για το κόστος παραγωγής, ο κ. Μόσχος επισήμανε, «εμείς ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο και δραστική μείωση του ρεύματος και η κυβέρνηση προτείνει ρύθμιση χρεών προς τη ΔΕΗ και στον ΟΓΑ» και πρόσθεσε «και μάλιστα αυτά τα ποσά θα μας τα πάρει η κυβέρνηση μέσα από τις επιδοτήσεις».

Εκπρόσωπος μπλόκων Πέλλας: Θα υπήρχε θετική εξέλιξη αν…

Με τη φράση «αν έδινε λύσεις στο ασφαλιστικό, όπως να δεχόταν να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα, αλλά και να μην επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, τότε πιστεύω ότι θα υπήρχε θετική εξέλιξη με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη σημερινή μας συνάντηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Σκύδρας, Νίκος Δημητριάδης, που συμμετείχε στο διάλογο και εκπροσωπούσε πέντε μπλόκα του Νομού Πέλλας.

«Δεν δέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην συνδεθούν οι εισφορές με το εισόδημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «του θέσαμε πάνω στο ασφαλιστικό ζήτημα, ακόμα και να πληρώσουμε βάσει των πάγιων εισφορών των σημερινών, και ας καταβάλλουμε περισσότερα με συντελεστή από 15 ως και 20% επιπλέον».

Αναφορικά με το θέμα του φορολογικού, ο κ. Δημητριάδης μας τόνισε ότι επισημάνθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες να παραμείνει ο συντελεστής στο 13% , να φύγουν το τέλος επιτηδεύματος και η προκαταβολή φόρου, και το μόνο που μας είπε είναι ότι «θα κοιτάξει η κυβέρνηση να δώσει ένα μικρό αφορολόγητο ποσό για την προστασία των μικρών αγροτών». Διευκρίνισε δε ο κ. Δημητριάδης ότι, «όλα τα άλλα τα άφησε στον αέρα και κατάλαβα ότι η κυβέρνηση επιθυμεί τα βάρη να μεταφερθούν στα μεγάλα εισοδήματα».

Αναφορικά με τις δαπάνες, σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν κοινό σημείο επαφής. Όπως μας εξήγησε, οι συμμετέχοντες άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ζήτησαν να ισχύσουν «άπαντα τα έξοδα, όπως το θέμα με τους αλλοδαπούς εργάτες, που δουλεύουν στην ελληνική γη ως τουρίστες. Όπως μας είπε, εμείς ζητήσαμε αυτοί οι αλλοδαποί εργάτες να χαρακτηριστούν εργάτες γης, όπως επίσης και να θεωρείται πάγιο έξοδο για τους Έλληνες ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, η αγορά γης και ειδικότερα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Και στα δύο αυτά ζητήματα ο Έλληνας πρωθυπουργός «ήταν θετικός», σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη.
Περισσότερο θετικός συγκριτικά με άλλα ζητήματα εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και για ζητήματα κόστους παραγωγής, αφού σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη «ναι μεν άφησε μετέωρο το θέμα με αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά για την ηλεκτρική ενέργεια έθεσε ζήτημα ρύθμισης των προηγούμενων χρεών μας στη ΔΕΗ».

«Απογοητευμένος» δήλωσε ο εκπρόσωπος του μπλόκου Νησελίου

«Απογοητευμένος» με την εξέλιξη που είχε σήμερα ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου του δήμου Αλεξανδρείας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο Νησελίου Ημαθίας.

«Από μόνο το γεγονός, ότι δεν δέχτηκε την αποσύνδεση των εισφορών με το εισόδημα, αλλά και το ότι επέμενε στη φορολόγηση των επιδοτήσεων, γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει σημείο επαφής της κυβέρνησης με τον πρωτογενή τομέα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι «καθ' όλη τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης μας, θέσαμε επί τάπητος στον έλληνα πρωθυπουργό σειρά ζητημάτων και θεμάτων και δεν μας έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση ή δέσμευση, στο πλαίσιο των αιτημάτων που καταθέσαμε στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Το μόνο που μας είπε, είναι ότι η κυβέρνηση θα μελετήσει και θα εξαγγείλει» ανέφερε ο κ. Μεσσαλάς.

«Δύο ευθείες που δεν τέμνονται» οι θέσεις αγροτών και κυβέρνησης

Ως «δύο ευθείες που δεν τέμνονται πουθενά», χαρακτήρισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της Χαλκηδόνας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, τη στάση και θέση της κυβέρνησης και αγροτών στη σημερινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κάτι παραπάνω από απογοητευμένος, αφού μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπάρχει καν σύγκλιση απόψεων».

Όπως είπε ο ίδιος, «στη σημερινή συνάντηση η κυβέρνηση επανέλαβε και επέμεινε για ακόμη μια φορά πάνω σε όλα όσα γνωρίζαμε», και πρόσθεσε, « απλά με το δικό της τρόπο και με τα δικά της νούμερα, οι κυβερνητικοί προσπάθησαν να μας εξηγήσουν ότι αυτά είναι τα καλύτερα που μπορούν να κάνουν για το δικό μας μέλλον».

Το συμπέρασμα των συμμετεχόντων από τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μας είπε ο κ. Μηντσιούδης είναι, «αυτό που εμείς καταλάβαμε είναι ότι δεν θα μπορούμε να πληρώνουμε τις εισφορές μας και θα παραμένουμε ανασφάλιστοι, αλλά και ότι έχει ήδη αποφασιστεί η αύξηση του φορολογητέου μας εισοδήματος, υπολογίζοντας μάλιστα μέσα σε αυτό και τις επιδοτήσεις. Παράλληλα καταλάβαμε ότι ο σημερινός συντελεστής του 13%, όχι μόνο θα αυξηθεί κατά πάρα πολύ, αλλά θα διπλασιαστεί».

Μεταξύ άλλων τόνισε, «μετά τη σημερινή συνάντηση μας έγινε σαφές ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στη γη μας και να καλλιεργήσουμε» και πρόσθεσε: «Αυτή η εξέλιξη σημαίνει μεν σε τρομακτική απώλεια για εμάς, αλλά κυρίως για τη χώρα που τελικά φαίνεται ότι δεν θα μπορέσει να βγει από την οικονομική κρίση».

Απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση τόνισε «εμείς θα μεταφέρουμε στους συμμετέχοντες στα μπλόκα μας τις εξελίξεις και όπως ξεκινήσαμε έτσι και τώρα ο καθένας θα αποφασίσει για την τύχη του».

 

 

 

 

 

Πηγή: makthes.gr

Δημοσιεύτηκε στις Φεβρουάριος 23rd, 2016


Σχόλια

pellanet facebook