Pellanet

Ομπάμα-Ευρωπαίοι: Εκτακτη τηλεδιάσκεψη για Αιγαίο & προσφυγικό

Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης.

Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί -αντίθετα αναμένεται- παρέμβαση των τεσσάρων χωρών, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προς την Αγκυρα πρωτίστως και στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλλουν οι Τούρκοι, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη συμφωνία των υπουργών Εθνικής 'Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Εχει, πάντως, μεγάλη σημασία ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα συνέδεσε την προσφυγική κρίση με την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και της 'Αγκυρας. Αναφέρεται ότι ο κ. Ομπάμα συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η κατάσταση στην Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Οι τέσσερις ηγέτες καλωσόρισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, στην βάση της Συμφωνίας του Μονάχου στις 11 Φεβρουαρίου και κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά.

Συγκεκριμένα: «Οι ηγέτες χαιρέτισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στη Συρία, όπως περιγράφεται στη συμφωνία που επετεύχθη στο Μόναχο στις 11 Φεβρουαρίου, κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, η οποία θα φέρει διαρκή ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση για το λαό της».

Επίσης, επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στην χώρα, που θα επιφέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση στον Συριακό λαό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ηγέτες επεσήμαναν την σημασία άμεσης παύσης των βομβαρδισμών εναντίον άμαχων πληθυσμών ενώ συζήτησαν και βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου,
Στη δήλωση υπογραμμίζεται ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του άμεσου τερματισμού των αδιάκριτων βομβαρδισμών του άμαχου πληθυσμού.

«Ο Πρόεδρος Ομπάμα επίσης συζήτησε με τους ομολόγους του βήματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία και τη σημασία της αποστολής του ΝΑΤΟ και του συντονισμού ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για τη διαχείριση της ροής των μεταναστών προς την Ευρώπη».

Καταθέτοντας νωρίτερα χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας για τον προϋπολογισμό του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είπε ότι η μόνη διέξοδος που θα διατηρεί μία ενιαία Συρία είναι ο δρόμος τον οποίο οραματίζεται η Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας, επικυρώθηκε από το Σ.Α. του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από την υπεύθυνη συριακή αντιπολίτευση.

«Ο δρόμος αυτός απαιτεί αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, μετάβαση σε νέο σύστημα διακυβέρνησης, νέο σύνταγμα, εκλογές και ελπίζω μια Συρία που θα δεσμευθεί στην ειρήνη και τη σταθερότητα με τους γείτονές της και στο εσωτερικό της».

Ωστόσο, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αν δεν τερματιστούν σύντομα οι εχθροπραξίες.
«Ίσως να είναι πολύ αργά να παραμείνει η Συρία ενιαίο κράτος εάν περιμένουμε για πολύ ακόμα», υπογράμμισε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο κ. Κέρι προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία στην περίπτωση που παραβιαστεί η εκεχειρία, ενώ για την περίπτωση που τελικά δεν εφαρμοστεί η παύση των εχθροπραξιών, είπε πως «βρίσκονται σε εξέλιξη πολύ σημαντικές συζητήσεις σχετικά με ένα σχέδιο Β».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας του συμβουλίου των οργανώσεων της αντιπολίτευσης, προέτρεψε «το μέγιστο των ενόπλων ομάδων να εκφράσουν την υποστήριξή τους και να συμμετάσχουν στην εκεχειρία. Πιστεύουμε ότι αυτή η διευθέτηση αποτελεί σημαντική ευκαιρία να τερματισμό της βίας, διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και θα βοηθήσει στο να δοθεί ο αναγκαίος χώρος στην πολιτική διαδικασία να προχωρήσει».

Η εκεχειρία στη Συρία πρέπει να εφαρμοστεί "το συντομότερο δυνατόν"

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε κατά την άφιξή του στο Περού, ότι επικοινώνησε με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας για να συζητήσουν το θέμα της κατάπαυσης του πυρός στη Συρία και την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη χώρα αυτή.

«Ανακοινώθηκε μια εκεχειρία η οποία θα πρέπει να τηρηθεί απαραιτήτως και, όσο γρηγορότερα, τόσο το καλύτερο», είπε ο Ολάντ στους δημοσιογράφους μετά τη συζήτηση, διάρκειας μίας ώρας, που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Επισημαίνοντας ότι επισκέπτεται το Περού «σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο διεθνές περιβάλλον», ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Βρετανία θα «καταβάλλουν κοινές προσπάθειες» με στόχο την «επίτευξη της πολιτικής μετάβασης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή κυβέρνηση και σε εκείνους που την υποστηρίζουν, όπως τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να καταστεί δυνατή η μεταφορά και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδίως στο Χαλέπι, τη μαρτυρική πόλη» της Συρίας.

«Είναι πλέον καιρός, εάν δεν (ενεργήσουμε) οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να καταφθάνουν και θα δημιουργηθεί στην Τουρκία μια απόλυτα ανυπόφορη ανθρωπιστική κατάσταση» υπογράμμισε ο Ολάντ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας έκανε ιδιαίτερη μνεία «στους διάπλους αυτών των γυναικών και ανδρών με κίνδυνο την ζωή τους (για να φθάσουν) στις ακτές της Ευρώπης».

Σε ένα δελτίο Τύπου, το προεδρικό μέγαρο διευκρίνισε ότι οι τέσσερις ηγέτες «επιθυμούν η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός να τεθεί σε ισχύ όσο το δυνατόν συντομότερα».

Σύμφωνα με το μέγαρο των Ηλυσίων, «τόνισαν ότι θα παρακολουθούν πολύ στενά την τήρηση των δεσμεύσεων που συμφωνήθηκαν την 11η Φεβρουαρίου από τη Διεθνή Ομάδα Υποστήριξης της Συρίας και ιδίως τον τερματισμό των αεροπορικών πληγμάτων από τη Ρωσία και το συριακό καθεστώς εναντίον θέσεων των οργανώσεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης κι εναντίον των αμάχων».

Και οι τέσσερις ηγέτες υπογράμμισαν ότι είναι επείγουσα ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και ιδίως στο Χαλέπι.

 

Πηγή: mignatiou.com

Δημοσιεύτηκε στις 24 Φεβρουαρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:43 - Σε Αγρίνιο και σε Μεσολόγγι σήμερα την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαΐου ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης Συναντήσεις με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπους του Επιμελητηρίου και αγρότες – κτηνοτρόφους

13:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού της Σεούλ

08:00 - Π.ΕΠΑ.Λ. ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ «ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΝ»

11:42 - Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ ρωτούν: «Γιατί δεν προχωρούν οι αποσπάσεις αστυνομικών λόγω εκλογής τους ως αιρετοί στην τοπική αυτοδιοίκηση»;

11:37 - Παραδοσιακό Παρακάθ 2024 της Ευξείνου Λέσχης Επισκοπής

11:33 - Αυγενάκης από την Καβάλα: Οι αγρότες ψηφίζοντας τη ΝΔ προστατεύουν τα συμφέροντά τους στην ΕΕ Συνεχίζεται το οδοιπορικό του ΥπΑΑΤ σε όλη την Ελλάδα

11:31 - Ανθοέκθεση Έδεσσας 2024: Ένας Παραδοσιακός Χορευτικός Πανηγυρικός Εορτασμός της Άνοιξης

14:03 - Ο Α. Τζιτζικώστας στις εκδηλώσεις για τη 202η επ΄έτειο του Ολοκαυτώματος της Ηρωικής Πόλης της Νάουσας

14:00 - ΔΗΜΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΕΠ ΑΡΙΔΑΙΑΣ

13:54 - Ξεκίνησε η ΑνθοΈκθεση στο Πάρκο Καταρρακτών